ERDON Helyi hírek

2012.09.16. 16:46

Közlekedési eszközök versenye a Mobilitás Hetében

Több rendezvényt is szerveznek Nagyváradon a Mobilitás Európai Hete alkalmából, köztük a közlekedési eszközök versenyét is.

Több rendezvényt is szerveznek Nagyváradon a Mobilitás Európai Hete alkalmából, köztük a közlekedési eszközök versenyét is.

 

A Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) részt vesz a hét európai ország tíz intézménye által közösen megvalósított ATTAC (Vonzó Városi Közszállítás a Megközelíthető Városokért) projektben, melynek célja fejleszteni az ebben részt vevő városok közlekedési körülményeit, különös tekintettel a tömegközlekedésre. Nagyvárad 238 ezer eurós költséggel vesz részt ebben a projektben, melynek kretében az OTL 80 ezer euró értékben szerez be az elektromos jegyrendszer működtetéséhez szükséges eszközöket és berendezéseket, míg az OTL partnerei az ATTAC programban, jelesül a Nagyváradi Önkormányzat és a NAgyvárad Metropolisz Övezet és a Pro Bikers Egyesület javaslatokat dolgoznak ki a városi közlekedés jobbítása érdekében.

Programok

Az ATTAC program kapcsolódik a Mobilitás Európai Hete rendzevénysorozatához is, mely alkalomból Nagyváradon is több rendezvényt szerveznek a már említett partnerek. Ennek a sorozatának a keretében szombaton már lezajlott az Era bevásárlóközpont parkolójában a bike trial ügyességi bicikliverseny. Szeptember 18-án, kedden a nagyváradi Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárban 10 órától konferenciát tartanak a közszállításról, míg másnap, szerdán az OTL tart nyílt napot az Atelierelor utcai székhelyén. Szeptember 20-án, csütörtökön a Hotel Maximban 10 órai kezdettel kerül sor a mobilitásról szóló konferenciára. Jövő pénteken negyed öttől különböző közlekedési eszközök versenyét szervezik meg a városban. Ennek a megmérettetésnek a lényege az, hogy a különböző közlekedési eszközökkel (kerékpár, autó, tömegközlekedési eszköz) versenybe szálló résztvevők a város három különböző pontjáról elindulva a leghamarabb kell eljussanak a Rogériuszon lévő MAgnólia térre. A három kiindulási pont a következő: a Lotus Center parkolója, a városháza és a Körös áruház. Csuzi István az OTL igazgatója szerint a vállalat csak győztesként jöhet ki ebből a versenyből, hiszen ha megnyeri azt, akkor ez igazolja majd a tömegközlekdés hasznosságát, ha pedig nem, akkor ezzel a városvezetés figyelmét hívják fel arra, hogy a tömegközlekedésben további fejlesztésekre van szükség. Ugyanaz nap, délután öt órától rendezik meg a már hagyományosnak számító Critical MAss városi biciklitúrát. A Magnólia téren gyűlnek majd össze erre a túrára. Craciun Mircea az eseményt szervező Pro Bikers Egyesület vezetője elmondta, hogy ezzel az akcióval céljuk felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy szükség van bicikliutakra, jelenleg ugyanis, bár bizonyos előrehaladás tapasztalható etéren, de a Váradon szükséges kerékpárutaknak alig két százaléka van kiépítve a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!