ERDON Helyi hírek

2012.09.19. 11:32

Késve kapnak pénzt a kórházak

Bihar megye - Pár hónapja késve fizet az egészségbiztosítási pénztár a kórházaknak, emiatt egyre nehezebben boldogulnak. A pénztár szóvivője szerint viszont a helyzet nagyjából ugyanaz, mint korábban.

Bihar megye - Pár hónapja késve fizet az egészségbiztosítási pénztár a kórházaknak, emiatt egyre nehezebben boldogulnak. A pénztár szóvivője szerint viszont a helyzet nagyjából ugyanaz, mint korábban.

Három-négy hónapja félhónapos késéssel utalja át a pénzt a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár a Gavril Curteanu városi kórháznak, tudtuk meg Ovidiu Laurean Pop kórházmenedzsertől. „Ez nagymértékben összezavarja a számításainkat, hiszen a forgalmazó nem ugyanazt az árat kéri ha harminc napra fizetünk, mint ha háromszor vagy négyszer ennyi idő után tudjuk törleszteni az adósságunkat” - fejtette ki a menedzser. Egyelőre megvan minden fogyóeszközük és gyógyszerük, de nem lehet tudni, mi történik, ha még nagyobb késéssel kapják majd meg a pénzt. Általában év vége felé mindig gondok szoktak lenni, de mostanában mintha hamarabb kezdődnének el, tette hozzá a menedzser, aki azt is kihangsúlyozta: nem a megyei pénztár a hibás, hiszen ők átadják a pénzt, mihelyt az országos pénztár a számlájukra utalja.

„Nem a pénztár érdeme”

Hasonló helyzetről számolt be Gheorghe Carp, a megyei kórház menedzsere is. „Ha időben fizetünk, mások a feltételek. Amikor késve kapjuk a pénzt, az komoly gondot okoz. Nem elég, hogy rossz a szerződés maga, hiszen a pénztár csak 3056 páciens után fizet, nekünk meg havonta mintegy 3700 páciensünk szokott lenni, de még azt is késve kapjuk meg” - mondta a kórházmenedzser. Itt sincsenek egyelőre gondok az ellátással, „de ez nem a pénztár érdeme, hanem a kórház ellátásért felelős alkalmazottaié, akik csodával határos módon elérik, hogy a forgalmazók elfogadják az újabb késedelmet” - tette hozzá.

Nem rosszabb a helyzet

Oana Ungur, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője szerint nem rosszabb a helyezt ezen a téren, mint korábban, mindig hónap végéig fizetik ki a kórházaknak az előtte való hónapra vonatkozó összeget, s most sincs ez másként. Augusztusban fizették ki a júliusra vonatkozó összeget, s valószínűleg e hónap végéig fogják az augusztusit. Az, hogy mikor fizetnek, teljes egészében azon múlik, hogy mikor utalja át a szükséges összeget a számlájukra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Viszont azt is elismerte a szóvivő: a kórházak vezetői gyakran elégedetlenek, mivel a szóban forgó egészségügyi intézményekben rendszerint több esetet látnak el, mint ahányat leszerződtetnek a pénztárral; ezeknek a költségeknek egy részét évharmad végén törleszi a pénztár, egy részük viszont kifizetetlen marad.

Amint a szóvivő elmondta, nincs szabad kezük abban, hogy hány esetre kötnek szerződést, mert ezt egy komplikált rendszer szerint kell kiszámítani, mely többek között az adott kórházzal kapcsolatos öt évre visszamenő adatokhoz, illetve az ágyak számához kapcsolódik. Az ágyak száma pedig jelentősen csökkent az utóbbi években. A szóvivő szerint a kórházaknak főleg a nagy személyzeti költségek miatt vannak gondjaik – a fizetéseket ugyanis szintén ebből az összegből kell kifizessék. Oana Ungur azt is elmondta: immár kéthónapos késésben vannak az állandó ügyeleti központokban dolgozó orvosok kifizetésével. Augusztusban kapták meg a pénzt a májusi és júniusi tartozások kifizetésére, jelenleg a júliusi és augusztusi összegekkel vannak hátralékban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!