ERDON Helyi hírek

2012.09.03. 14:14

Határ menti uniós projektek

A nagyváradi Polgármesteri Hivatal sikerrel pályázott meg több határon átnyúló európai uniós támogatású projektet, különböző ágazatokban. A partnerei ebben magyarországi önkormányzatok.

A nagyváradi Polgármesteri Hivatal sikerrel pályázott meg több határon átnyúló európai uniós támogatású projektet, különböző ágazatokban. A partnerei ebben magyarországi önkormányzatok.

 

Az elmúlt napokban kiderült, hogy a nagyváradi önkormányzat sikerrel pályázott meg több határon átnyúló európai uniós projektet. Az egyik ezek közül a váradi és debreceni vallási turizmus népszerűsítésére vonatkozik a helyi zsidó közösségek értékeinek promoválásával, és a váradi Cion-zsinagógának, valamint a debreceni zsinagógának az idegenforgalmi körforgásba való bevonását feltételezi. Ebben az esetben a vezető partner a váradi önkormányzat, a másodlagos partner pedig a Debreceni Zsidó Hitközség. A 18 hónapos futamidejű projekt összköltségvetése 1,8 millió euró, melyből a Váradra eső rész 1,5 millió euró, a vissza nem térítendő támogatás értéke pedig 1,4 millió euró.

Egy másik projekt a váradi Kálvária-domb és a körösszegapáti természetes környezet rendbetételére vonatkozik, a flóra és a fák védelmével. A 20 hónap alatt gyakorlatba ültetett projekt partnerei a váradi önkormányzat és a körösszegapáti román kisebbségi önkormányzat. A beruházás értéke 1,9 millió euró, melyből a váradi önkormányzat hozzájárulása 987 ezer euró, a vissza nem térítendő támogatás pedig 220 ezer euró.

Egyéb projektek

Ugyanakkor a határ menti együttműködés jegyében két másik pályázás is sikerrel zárult. Az egyik azt feltételezi, hogy Váradon egy élelmiszer- és mezőgazdasági termékeket forgalmazó üzleti központot létesítenek, Debrecenben pedig egy vállalkozóoktatási centrumot. A váradi önkormányzat partnere a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a befektetés összege pedig 5,7 millió euró, melyből Váradra 4,7 millió euró esik.

A negyedik pályázat célja, hogy csökkenjenek a közúti forgalmi torlódások és javuljon a Várad és Biharkeresztes közötti szakaszon élő populáció mobilitása. A projekt értéke több mint 13 millió euró, a lehívható támogatás összege 5,9 millió euró. Az utóbbi két invesztíció gyakorlatba ültetésének ideje két év.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!