ERDON Helyi hírek

2012.09.19. 12:26

Háromszintű kampány az EMNP-től

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) már kidolgozta kampánykoncepcióját a decemberi parlamenti választásokra.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) már kidolgozta kampánykoncepcióját a decemberi parlamenti választásokra.

Föderális Romániát, Európai Erdélyt, Autonóm Székelyföldet és Érmelléket – ez az Erdélyi Magyar Néppárt kampányszlogenje a közelgő romániai országgyűlési választásokra. Ezt Toró T. Tibor a párt elnöke jelentette be tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján, melyen jelen volt Zatykó Gyula a párt partiumi régióelnöke is. Toró T. Tibor kifejtette, hogy szeptember 16-ig lehetett hivatalosan bejelenteni a választási szövetségeket, de mivel, mint Toró fogalmazott, eddig a határidőig sem az RMDSZ sem a Magyar Polgári Párt (MPP) nem reagáltak az EMNP által felajánlott választási szövetség megkötésére vonatkozó javaslatra, ezért a párt külön indul a választásokon. „Érdemes lenne hosszútávon gondolkozni, mert az összefogást nem lehet megkerülni. Én hiszek az együttműködéseben akkor is, ha ezúttal ez nem valósult meg” - mondta a pártelnök. Toró T. Tibor a továbbiakban kifejtette, hogy az alternatív bejutási küszöb biztosítani fogja az erdélyi magyarság képviseletét Románia parlamentjében. Mint ismeretes az alternatív választási küszöb, az ún. 6-3 klauzula szerint ha egy párt hat képviselői és három szenátori kollégiumban nyer, akkor a párt képviselői bejutnak a parlamentbe akkor is, ha országos szinten a párt nem éri el az öt százalékos bejutási küszöböt. Toró T. Tibor kifejtette, hogy az önkormányzati választások alapján megállapítható, hogy az RMDSZ jelenlétét a parlamentben nem veszélyezteti az a tény, hogy az erdélyi magyar pártok nem fogtak össze, ugyanakkor jót tenne az erdélyi magyar képviseletnek, ha a román parlamentben lenne egy olyan erő, jelesül az EMNP, amely következetesen kiáll az autonómia mellett.

Háromszintű kampány

A továbbiakban a pártelnök kifejtette, hogy háromszintű kampányt folytat majd a párt a választások előtt: lesz egy a Székelyföld autonómiáját szorgalmazó kampány, a román szavazópolgárok meggyőzését szolgáló, a föderatív államforma előnyeit ecsetelő kampány, valamint egy modern, európai Erdély kialakítását hangsúlyozó eurotranszilvanista kampány, mely utóbbinak fő üzenete az, hogyan kellene modern Erdélyt építeni egy európai kontextusban. Arra a kérdésünkre, hogy milyen konkrét tényekkel kívánják meggyőzni a román polgárokat arról, hogy az ország föderalizálása pozitív lenne számukra, Toró T. Tibor azt válaszolta, hogy a központosított állam drágább mint a föderális állam, illetve a régiós különbségeket is sokkal jobban ki lehetne aknázni, ha föderatív államberendezkedés lenne az országban. „Vitára akarjuk provokálni a politikai elitet. Mi azokat a románokat keressük, akik egyetértenek az ország föderalizálásával” - jegyezte meg Toró T. Tibor, aki hozzátette, hogy a párt társadalmi párbeszédet kezdeményez Nem engedünk a 89-ből szlogen alatt, amelynek célja kikriszályosítani azt a nemzeti minimumot, melyet minden hivatalos fórumon minden magyar érdekképviseletnek képviselnie kellene. Végezetül Toró T. Tibor elmondta, hogy folyik a párton belül a jelöltállító eljárás, ebben a hónapban lesznek a városi közgyűlések, míg a megyei közgyűlések a hó végén kerülnek megszervezésre. A párt országos közgyűlése október elején lesz, ez a fórum hagyja majd jóvá a jelöltek listáját.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!