ERDON Helyi hírek

2012.09.05. 14:15

Európai színvonalú határ menti közösségi közlekedés

Nagyvárad- Szerdán a váradi városháza dísztermében közmeghallgatást szerveztek a Crosstrans elnevezésű HU-RO-s projektről, melynek sajátos célkitűzése egy közlekedés elemző keret megteremtése.

Nagyvárad- Szerdán a váradi városháza dísztermében közmeghallgatást szerveztek a Crosstrans elnevezésű HU-RO-s projektről, melynek sajátos célkitűzése egy közlekedés elemző keret megteremtése.

 

A tanácskozáson részt vett és felszólalt Ciprian Barna, a Nagyváradi Metropolisz Övezet Településközi Fejlesztési Egyesület vezetője, Ovidiu Mureşan alpolgármester, Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat (HKV) vezérigazgatója és Claudia Timofte, a Bihar megyei Prefektúra kancelláriafőnöke. Megtudtuk: a Metropolisz Övezet partnerségben Debrecen Önkormányzatával 2012. március 1. és 2013. február 28. között gyakorlatba ülteti a Határon átívelő hatású közlekedési rendszer kialakításának tervezése Nagyvárad és Debrecen urbanisztikai agglomerációk szintjén elnevezésű projektet a Magyarország- Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében, melynek összköltségvetése 298.470 euró. Az EU által biztosított vissza nem térítendő támogatás 85 százalékot tesz ki, az állami társfinanszírozás 10,53 százalék, a projektpartnerekre eső önrész pedig 4,47 százalék.

A projekt ötlete onnan származik, hogy nincs egy pontos kimutatás az állampolgárok mobilitására vonatkozóan, a közlekedés kizárólag a főbb útvonalak mentén zajlik, megjelent az „erőltetett” mobilitás fogalma, és nem létezik egy integrált közösségi közlekedési hálózat a két megyeszékhely között. Mindez azt kívánja meg, hogy két mobilitási tanulmányt készítsenek, két szállításfejlesztési tervet bocsássanak ki és 15 közvitát hirdessenek meg, melyeknek kedvezményezettje 15 intézmény és a határ menti térségben élő 500 ezer állampolgár lesz.

Esettanulmányok

Többek közt közbeszerzési eljárások keretében kidolgoznak egy forgalmi tanulmányt Várad főbb közlekedési csomópontjainak, illetve a megyeközpontot a metropolisz övezet településeivel összekötő útvonalak szintjén, melynek érdekében öt napon keresztül 7-20 óra között megszámolják, hány gépjármű halad át a megrendelők által 28 legforgalmasabbnak ítélt helyeken. Ugyanakkor először manuálisan, majd később egy automata rendszer segítségével 14 napon keresztül azt is regisztrálják, hogy 5-23 óra között hányan utaznak villamoson, illetve buszon. Ezenkívül beazonosítják a Várad és a metropolisz övezet helységei közötti buszvonalakat, egy héten keresztül monitorizálják a járatok igénybevételét, költség-hatékonysági elemzést végeznek és meghatározzák a csúcsidőpontokat. Nagyváradon elemzik a parkolási lehetőségeket, megnézik hol vannak kerékpár- és gyalogos utak, figyelembe veszik a közlekedésbiztonsági szempontokat, és azt is mérik majd, hogy a közúti közlekedés mennyire szennyezi a levegőt. Ezen adatok alapján a szállítási szolgáltató közép (3-5 év), valamint hosszú távra (5 évnél több) szóló prognózisokat készít. A projekt keretében végül egy fejlesztési tervet is kibocsátanak majd a váradi közösségi közlekedési hálózat, valamint a megyeközpontot a metropolisz övezet településeivel összekötő járatok optimalizálása érdekében.

Regionális szolgáltató

Csuzi István, a HKV vezérigazgatója szerint az uniós projektek sikeres megpályázása az egyetlen lehetőség arra, hogy fejlődjön a közösségi közlekedés. A szaktárca ugyanis nem finanszírozza a helyi közszállítást, így a Fejlesztési Minisztériumon keresztül kell pályázzanak uniós pénzekre. Meglátásában ugyanakkor a váradi tömegközlekedés bármely európai várossal összehasonlítva nem vall szégyent. Hangsúlyozta: a cél az, hogy a HKV a metropolisz övezetben működő valamennyi szállítási cég integrálásával regionális, de nem monopolhelyzetben levő szolgáltatóvá váljék, a következő lépések megtételéhez azonban pozitív politikai döntésekre van szükség.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!