ERDON Helyi hírek

2012.09.16. 16:10

A reklámozásról közvitáztak

Nagyvárad- Csütörtök délután a váradi önkormányzat az utcai reklámozás szabályzatának módosításáról szervezett közmeghallgatást a városháza dísztermében.

Nagyvárad- Csütörtök délután a váradi önkormányzat az utcai reklámozás szabályzatának módosításáról szervezett közmeghallgatást a városháza dísztermében.

 

Az önkormányzatot a főépítészeti hivatal, a gazdasági és az urbanisztikai igazgatóságok, valamint a helyi rendőrség munkatársai képviselték. Magánemberek nem, csupán reklámcégek vezetői vettek részt a közmeghallgatáson, ami azzal magyarázható, hogy az utcai reklámozás szabályzatának módosítása volt a téma.

Fehér plakátok

Túl sok változtatást nem eszközölnek a határozatban, így inkább építő jellegű kritikák hangzottak el a jelenlevők részéről. Valaki felvetette például, hogy a polgármesteri hivatalnak nyírnia kéne a nagyobb reklámpannók előtti fákat, vagy legalábbis ideiglenesen függessze fel az illeték beszedését addig, míg a lombok eltakarják a hirdetéseket. Kisebb vita keletkezett akkor, amikor többen azt sérelmezték, hogy a reklámcégeknek miért kell akkor is havi illetéket fizetniük, amikor nincsenek ügyfeleik, és csak egy fehér vászon látható a hirdetés helyén. Megoldásként javasolták, hogy híres festmények képeit függesszék ki ilyenkor, vagy esetleg a helyhatóság társadalmi célú hirdetéseit népszerűsítsék (ne szemeteljen a lakosság, ne adjon pénzt a koldusoknak stb.), és akkor nem kellene reklámilletéket fizetniük.

A rendezvényen ugyanakkor elhangzott az is, hogy a rendeletben nem esik szó a speciális reklámprojektekről, például nincs szabályozva az, mi történik akkor, ha valaki úgy akar reklámozni, hogy befesti a járdát vagy köztéri padokra szerel fel installációkat. Szóba került még, hogy rossz állapotban levő falakra nem lehet reklámokat tenni, hanem előtte fel kell újítani az egész ingatlant, illetve úgy is lehet reklámozni, hogy a renováláskor a védőhálón hirdeti magát a megrendelő, amint például a Sas-palota esetében is történik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!