ERDON Helyi hírek

2012.09.06. 16:00

A mesterséges élet lesz téma

Nagyvárad- Szeptember 21-22-én Mesterséges élet. A mesterséges megtermékenyítés dilemmái címmel nemzetközi orvoskonferenciát szerveznek Váradon. A részletekről a szervezők csütörtökön tájékoztattak.

Nagyvárad- Szeptember 21-22-én Mesterséges élet. A mesterséges megtermékenyítés dilemmái címmel nemzetközi orvoskonferenciát szerveznek Váradon. A részletekről a szervezők csütörtökön tájékoztattak.

 

A kétnapos konferencia szervezői a Magyar Egészségügyi Társaság (MET), a Báthory István Alapítvány (BIA) és az Erdélyi Múzeum-Egyesület. Csütörtöki sajtótájékoztatóján dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendezvény a szilágysomlyói XX. Báthory-napok részét is képezi, s egyúttal a XIX. orvosképző.

Igyekeztek aktuális problémát választani a szimpóziumok témájául, hiszen például a lombik bébi-program Romániában gyakorlatilag ettől az évtől kezdve a biztosítók által is finanszírozható ellátás. Ezenkívül azonban a szakmai vonatkozásán túl egyéb etikai, erkölcsi, világszemléleti és hitbeli sajátosságai is vannak a felvetett kérdéseknek. Éppen ezért a konferencia első napjának helyszíne a római katolikus püspöki palota díszterme lesz, és felszólal majd dr. Holló László, a BBTE Hittudományi Karának egyetemi tanára, Csűry István királyhágó-melléki református püspök, dr. Orosz Gábor Viktor, a Budapesti Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológiai Tanszékének docense, valamint Rezi Elek, a Kolozsvári Protestáns Teológia rektora.

Másnap, az Ady Endre Középiskola dísztermében inkább szakmai programok zajlanak, előadást tart dr. Somkúti István, az Amerikai Magyar Orvosszövetség elnöke, Schek Zsuzsa pszichológus, dr. Deme Judit volt egészségügyi miniszteri tanácsos, valamint dr. Zeke József budapesti főorvos. Több mint 200 meghívót küldtek szét, és körülbelül 100-120 résztvevőre számítanak nem csupán Romániából, hanem Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából is. A szakmai azon képviselői, akik regisztrálnak, kreditpontokra számíthatnak, de különben az értekezésekre szabad a bejárás bárki számára, például papokat és civil szervezetek képviselőit is szívesen látják. A rendezvényen ugyanakkor a közelmúltban elhunyt dr. Kopp Mária orvos-pszichológusról is megemlékeznek.

A találkozó célja

Dr. Széman Péter tüdőgyógyász főorvos, a MET régiófelelőse és a BIA elnöke arról beszélt, hogy annak idején a MET a Magyarok Világszövetségének tagszervezeteként jött létre, de jelenleg önállóan is működik. Romániában körülbelül 600 aktív tagja van, világszerte pedig 7 ezer, akik közül 5 ezer aktív. A legnagyobb érdeklődés a szervezet iránt a Kárpát-medencében, az elcsatolt területeken mutatkozik. A mostanihoz hasonló találkozók célja különben az orvosi vonatkozású dolgok megbeszélésén túl az, hogy a magyar orvosok, egészségügyi szakemberek jobban megismerjék egymást, és szintén fontos szempont, hogy az egyházi személyeken kívül a pedagógusokkal is tartsák a kapcsolatot. „Az ember belekontárkodott a Jóisten dolgába, így a saját magunk lelkiismeretének megnyugtatása érdekében is választottunk egyházi környezetet a mesterséges élet, illetve megtermékenyítés dilemmáinak megvitatására”, hangsúlyozta a főorvos, hozzátéve, hogy az esemény védnökei Cseke Attila volt egészségügyi miniszter és Kellermayer Miklós, a MET elnöke.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!