ERDON Helyi hírek

2012.09.27. 15:29

A magyar oktatás helyzete Bihar megyében

A Bihar megyei magyar oktatás helyzetéről és az elért célokról számolt be Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Biró Rozália a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

A Bihar megyei magyar oktatás helyzetéről és az elért célokról számolt be Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes és Biró Rozália a nagyváradi helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatójukon.Biró Rozália elmondta, hogy a 2012/2013-as tanévben Bihar megyében összesen 216 előkészítő osztály indult, amelyből 54 magyar osztály, ez 25 százalékot tesz ki, tehát kicsivel többet, mint a magyarok aránya Bihar megyében. A továbbiakban az elért eredményekről számolt be: a megyében több helyen indult újra a magyar oktatás, a Communitas Alapítvány jóvoltából új magyar történelemkönyveket és atlaszokat adtak ki, az RMDSZ közreműködésével sikerült megoldani a nagyváradi Ady Endre Líceum bérleti szerződésének ügyét, amelyet egy év helyet, öt évre sikerült megkötni. Továbbá sikerült befejezni a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium felújítását, a Ioan Slavici iskolában sikerült véghez vinni egy nagyobb beruházást és elérték, hogy a magyar osztályba járó gyerekeknek ne kelljen délután menniük az iskolába, valamint megemlítette, hogy a zeneiskolában a szülők és az RMDSZ összefogásának köszönhetően megnőtt a magyar nyelvű oktatásban résztvevő diákok száma. További eredményként említette azt, hogy a Szacsvay Imre Általános Iskolától nem vették el a Stânişoarei utcai épületet, hanem megegyezés alapján továbbra is ott maradnak a magyar osztályok. Biró Rozália elmondta, hogy többek között a következő célokat tűzik ki a jövőre nézve: el szeretnék érni, hogy a nagyváradi önkormányzat fenntartsa azokat a finanszírozási programokat, amelyeket az RMDSZ kezdeményezésére hoztak létre, továbbá a Szent László Római Katolikus Iskolaközpont épületfelújítási perét minél hamarabb dűlőre szeretnék vinni. A következő tárgyalás decemberben lesz.

Új magyar osztály

Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes az előkészítő osztályokkal kapcsolatban elmondta, hogy a gyerekeknek ez előnyt jelent, hiszen így van egy átmenet az óvoda és az iskola között. Elmondta, hogy az ezekben az osztályokban tanító pedagógusok továbbképzésen vettek részt. Kéry Hajnal hozzátette, hogy Mezőtelkin sikerült egy új magyar osztályt indítani 11 tanulóval. Bihar megyében 32 kilencedik osztály indult a 2012/2013-as tanévben, ami 783 diákot jelent, tehát 200 diák nem jelenik meg a magyar kilencedik osztályokban. Ebből a tanulók öt százaléka ismétli a nyolcadik osztályt, 15 százalékuk román osztályba jelentkezett, a többiek vagy nem fejezték be a nyolcadikat, vagy nem jelentkeztek kilencedikbe. „Ez azért szomorú, mert a IX.-X. osztály kötelező. Ha a gyerekek nem járnak iskolába, a szülők felelősségre vonhatók, amely büntetéssel vagy a gyermeknevelési pénz megvonásával jár”-tette hozzá. Újdonságnak számít, hogy Nagyszalontán szakoktatást indítottak magyar nyelven, valamint az iskolai vezető tanács ezentúl kilenc tagú lesz (négy tanár, két szülő, két önkormányzati képviselő és a polgármester vagy képviselője). A képességfelmérő vizsgát és az érettségit az elmúlt év módszertana szerint rendezik, az érettségizőknek arra kell odafigyelni, hogy egyes tantárgyaknál módosították a követelményrendszert. A Communitas Alapítvány jóvoltából 210 magyar XII. osztályos történelem könyvet adtak ki, 420 kétnyelvű atlaszt és 50 oktató jellegű CD-t.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!