ERDON Helyi hírek

2012.08.11. 10:14

Veszekedésbe fulladt az átadás

Augusztus 10-ére hívta össze a Vestind Construct Kft. a Szent László/Unirii tér 5. szám alatt levő Kováts-féle ház lakóközösségének képviselőit a munkálatok jóváhagyása és átvétele érdekében.

Augusztus 10-ére hívta össze a Vestind Construct Kft. a Szent László/Unirii tér 5. szám alatt levő Kováts-féle ház lakóközösségének képviselőit a munkálatok jóváhagyása és átvétele érdekében.A nagyváradi Kováts-féle ház az első olyan műemléképület, amely esetében az önkormányzat kezdeményezte a felújítást. Még 2010 márciusában írtunk a város vezetőségének ötletéről, miszerint a helyhatóság kölcsönt biztosít a Nagyváradi Ingatlanügyi Igazgatóság (AIO) által felajánlott kamatmentes hitel formájában azoknak a lakótársulásoknak, amelyek beleegyeznek a műemléképületek homlokzatának és tetőszerkezetének felújításába. A munkálatoknak a szerződés szerint már múlt év májusában be kellett volna fejeződniük, a kivitelezési határidőt azonban többször is meghosszabbították. A legutolsó a napokban jár le, ezért a kivitelező cég, a Vestind Construct levélben értesítette a lakóközösséget, hogy augusztus 10-én láttamozzák és vegyék át a munkaterületet.

Elégedetlenek

A lakótársulás képviselői ugyan megjelentek pénteken, de a munkát nem voltak hajlandóak átvenni, mivel, mint elmondták, azt még mindig nem fejezték be, tekintve, hogy a déli homlokzathoz (a görög-katolikus templom udvarán) még hozzá sem nyúltak, nem beszélve a kivitelezett munka minőségéről. Az épület udvarán a lakótársulási képviselők, az Ingatlanügyi Igazgatóság (AIO) képviselői és a kivitelező cég vezetője Remus Căpăţână, valamint Nicolae Marton építési művezető a közel egy órás szóváltást követően sem jutottak megegyezésre. A lakótársulás képviselői megmutatták a szerződéseket a sajtónak is. Ezekben bele volt foglalva, hogy a kivitelező cég a munka során felújítja a tetőszerkezetet, kicseréli a rothadó tartógerendákat is, valamint felújítja a külső és belső homlokzatot és elvégzi a hőszigetelést is. Remus Căpăţână röviddel a média érkezése után felháborodva elhagyta a helyszínt. A heves szóváltást a helyszínen még mindig dolgozó munkások is figyelemmel követték.

Nem írták alá

Angela Lupşea a Bihar megyei Műemlékvédelmi Alapítvány képviselője hangsúlyozta, hogy addig nincs mit átvenni, amíg be nem fejezik teljesen a felújítást, Angela Negruţ a Főépítészeti Hivatal vezetője, mikor látta, hogy a munkálatokat nem fogják átvenni, szintén távozott. Molnar Simona a lakótársulás képviselője képeket mutatott a tetőszerkezetről, amelyeken világosan látszanak a hibák: „Több mint húsz helyen találtunk problémát a tetőszerkezetnél, ha nem tudunk megegyezni, szakértői vizsgálatot kérünk”. Egy másik tulajdonos megmutatta, hogy az épületben található irodájának falához (nyugati homlokzat) még csak hozzá sem nyúltak: „Négyezer eurót fizettem ki, azért, hogy lefessék az iroda egyik falát, hiszen itt a hőszigetelést már megcsináltattam”. A munkával elégedetlen lakótársulási bizottság nem írta alá az átvételt. Ez a felújítási munkálat példaértékű kellett volna legyen, tekintve, hogy az önkormányzat műemlék-felújítási kezdeményezésének első próbálkozása volt.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!