ERDON Helyi hírek

2012.08.16. 16:12

Újraéledő egészségügyi központ Szalárdon

Bihar megye - Balneofizioterápia-központot avattak fel csütörtök délben Szalárdon, egy olyan épületben, mely évtizedek óta kihasználatlanul áll, ám előtte ugyancsak az egészségügyet szolgálta.

Bihar megye - Balneofizioterápia-központot avattak fel csütörtök délben Szalárdon, egy olyan épületben, mely évtizedek óta kihasználatlanul áll, ám előtte ugyancsak az egészségügyet szolgálta.

 

A szalárdi református templommal átellenben, az utca másik oldalán lévő épület évtizedekkel korábban a helyi egészségügyi hálózathoz tartozott, ám mintegy húsz éve kihasználatlanul állt, állaga romlott. A megye több településén is jelen lévő nagyváradi Fiziogaf nevű, egészségügyben érdekelt vállalkozás látott fantáziát újraélesztésében, és a 2007-2013-as vidékfejlesztési program keretében sikeresen pályázott tervének kivitelezésére. Összesen 89 ezer eurót nyertek, melyből 59 ezer volt a vissza nem térítendő támogatás, a további 30 ezret a vállalkozás állta, tudtuk meg Maria Gafencutól, aki a céget képviselte az eseményen. Nagy Miklós szalárdi polgármester még hozzáfűzte, hogy az épület egy részében az önkormányzat már korábban egy mentőállomást szeretett volna létesíteni, ehhez megteremtették a feltételeket, de egyelőre csak ígéretük van az illetékesektől, hogy lesz is belőle valami.

Már hétfőtől működik

A csütörtök déli ünnepségen - miután köszöntötte a megjeleneteket - Nagy Miklós polgármester fejezte ki örömét, hogy az épület újra a gyógyítás szolgálatába áll. A Megyei Tanács részéről Szabó Ödön tanácsos, az RMDSZ megyei ügyvezetője gratulált a szalárdiaknak ahhoz, hogy újabb lépést tettek az élhetőbb vidéki környezethez vezető úton, illetve ahhoz, hogy Szalárd régiós központtá vállhasson. Az épületet Bandui Vasile ortodox és Borzási Gyula református lelkélszek áldották meg. Utóbbi kifejtette, hogy ismeretei szerint a nevezett helyen, a templom mellett már a XV.-XVI. században is ispotály működhetett, majd kántorlak lett belőle, amit mintegy 100 éve adtott át az egyház a községnek, hogy újra egészségügyi célt szolgáljon. Ezt a funkciót be is töltötte majd két évtizeddel ezelőttig, és most újraéledt. Az avatószalagot Nagy Miklós és Maria Gafencu vágta át, majd lehetett szemrevételezni a modern berendezéseket, felszereléseket a szépen rendbetett épületben. A járóbeteg kezelés-szerűen működő központ már hétfőtől fogadja a reumatikus, ízületi panaszokkal érkező betegeket, akiket elektro-, magneo- és lézerterápiás kezelésekkel, illetve masszázzsal várnak, 10 napos terápiára, orvosi küldőcédulával.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!