ERDON Helyi hírek

2012.08.23. 12:40

Újjáélesztené a tömegsportot

Nagyvárad- Cseke Attila RMDSZ-es szenátor a tömegsport újjáélesztése érdekében azt fogja javasolni a minisztériumnak, hogy növelje az iskolai testnevelési órák számát. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be.

Nagyvárad- Cseke Attila RMDSZ-es szenátor a tömegsport újjáélesztése érdekében azt fogja javasolni a minisztériumnak, hogy növelje az iskolai testnevelési órák számát. Ezt csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be.

 

A tömegsport helyzete és az iskolai testnevelési órák száma volt a témája annak a sajtótájékoztatónak, melyet augusztus 23-án az RMDSZ-székházban tartott Cseke Attila szenátor. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a tömegsport kérdése többféle aspektust vett fel: egyrészt függ a társadalomnak, a helyi hatóságoknak és közösségeknek a hozzáállásától, másfelől pedig infrastrukturális vetületei is vannak. Arról nem is beszélve, a sportolás összefügg az egészséggel és az általános kedélyállapottal, és minél több gyermek, illetve fiatal sportol, annál nagyobb esély adódik a tehetségek felfedezésére. Sajnos úgy Váradon, mint Bihar megyében az osztályok többségében csupán heti 1 testnevelési órát tartanak, kivételt csak a katonai és a sportiskolák képeznek.

Szintén probléma, hogy sok diáknak orvosi felmentése van tornából. Az elmúlt tanévben például a Bihar megyében nappali tagozatra beíratott 72.611, I-XII. osztályos tanulók közül az első félévben 1.835 diákot mentesítettek a fizikai erőfeszítéstől (2,52%). Megjegyzendő, hogy városi környezetben (1.363 diák- 3,32%) dupla annyian rendelkeznek felmentéssel, mint falun (472 diák- 1,51%). Ugyanakkor ha megnézzük az iskolai ciklusokat, azt látjuk, hogy felsőbb tagozatokon többen igényelnek felmentést, mint az alsóbb évfolyamokon. Szintén érdekesség még, hogy a sportolástól felmentett lányok száma még egyszer annyi, mint a fiúké (1.161 lány és 674 fiú). A felsorolt adatokat böngészve tehát elmondható, hogy a legtöbb felmentést városi környezetben, középiskolába járó lányoknak adnak. (A 2011-2012-es tanévben ezek száma 671 volt a megyében, vagyis a beiratkozott lányok 7,31 százaléka kapott orvosi igazolást, míg a fiúk esetében 298 fő, ami 3,27%).

Javaslatok

A fentiekre hagyatkozva Cseke Attila bejelentette: javasolni fogja a szakminisztériumnak, hogy módosítson a 2009/3410. számú rendeleten, mely a kerettantervben meghatározott tantárgyak óraszámára vonatkozik az irányba, hogy növelje a heti testnevelési órák számát. A szenátor ugyanakkor azon meggyőződésének adott hangot: nagyobb felelősségvállalásra van szükség azok részéről is, akik érintettek a fiataloknak a sportolás alóli felmentésében. Egyrészt a szülőket azt tanácsolta, ne ösztönözzék a gyermekeiket arra, hogy a legkönnyebb utat válasszák a mozgás alól való kibúvás céljából, másfelől pedig az orvosokat arra kérte, nagyobb körültekintést és szigort tanúsítsanak a felmentő igazolások kibocsátásakor. „Ha egy gyermek az iskolában nem szokik rá a sportolásra, felnőttkorában már sohasem fog”, vélekedett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!