ERDON Helyi hírek

2012.08.27. 17:47

Sikeres fiatal tehetségek

Nagyvárad- Hétfő délben sajtótájékoztatót tartott Marian Boboia, a váradi Francisc Hubic Művészeti Iskola menedzser-igazgatója. A felvételikről s a hallgatók által elért eredményekről esett szó.

Nagyvárad- Hétfő délben sajtótájékoztatót tartott Marian Boboia, a váradi Francisc Hubic Művészeti Iskola menedzser-igazgatója. A felvételikről s a hallgatók által elért eredményekről esett szó.

 

A különböző szakokra történő felvételikkel, meghallgatásokkal kapcsolatban Marian Boboia menedzser-igazgató arra hívta fel a figyelmet: ezekre a jövő héten kerül sor, délutánonként 4 órai kezdettel az iskola székhelyén a következő napokon: szeptember 4-én, kedden grafika, dekoratív művészet, népi fúvós hangszerek (klarinét, tárogató, szaxofon), harmonika, ütőhangszerek, zongora, nagybőgő; szeptember 5-én, szerdán festészet, szobrászat, dizájn-divat, gitár, zongora, könnyűzene improvizáció és dzsessz; szeptember 6-án, csütörtökön klasszikus canto, könnyűzene canto, román és magyar népzene canto, román és magyar néptánc, rézfúvós hangszerek (trombita stb.), illetve népzene canto külsős kihelyezett szakként Belényesen. A beiratkozási vizsgadíj 50 lej és szaktanárok mérik fel a jelentkezők tudását. Korhatár nincs, az órákat délutánonként tartják, és általában 3 év a tanulmányi idő. Kivételt képeznek a klasszikus zongora, a hegedű és a klasszikus tánc/balett (5 év), valamint a magyar és román néptánc, illetve modern tánc szakok (2 év).

Eredmények

Az intézményvezető arról is beszámolt: noha még zajlik a vakáció, azért a diákok nem pihennek, hanem különböző eseményeken, fesztiválokon vesznek részt. Molnar Monica könnyűzene canto szakos tanítványai például felléptek az augusztus 21-i váradi Nyitott Ablak Európára rendezvényen, és az elmúlt szombaton a tóti falunapon is ott voltak. Natalia Selegean és Alexandra Broinaş bejutott a romániai X-Faktor legjobb 24 versenyzője közé, így az Antena 1 tévécsatornán is lehet majd látni őket az ősz folyamán, Popovici Dóra és Páll Tímea pedig az anyaországi TV2 The Voice (Magyarország hangja) című zenei tehetségkutató vetélkedő 120 legjobb versenyzője között vannak ott, több ezer jelentkező közül. Ugyanakkor kedden 10 órától a Ramada szállóban kerül sor a Csillag születik Pro TV-s verziójának előselejtezőjére, melyen mások mellett a több billentyűs hangszeren játszó Nagy-Kristófi Dániel képviseli a Francisc Hubic iskolát.

Marian Boboia azt is kiemelte: évente 400-450 hallgatója van az általa vezetett intézménynek, és a (volt) diákok közül többen szép sikereket értek el az elmúlt években. Tolvai Renáta például megnyerte a magyarországi Megasztárt, Patai Róbert bejutott a Románia hangja legjobb nyolc versenyzője közé, Ioana Urs pedig országszerte ismert népdalénekesnő. Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy olyan tantárgyakat is oktatnak náluk, melyeket máshol nem.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!