ERDON Helyi hírek

2012.08.29. 10:39

Magyarok nélküli városi műemlékvédelem

Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi vár multifunkcionális termében soron következő ülését tartotta a Várszövetség. Három fontosabb témát beszéltek meg a civil szervezetek jelen levő képviselői.

Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi vár multifunkcionális termében soron következő ülését tartotta a Várszövetség. Három fontosabb témát beszéltek meg a civil szervezetek jelen levő képviselői.

 

Mihálka Nándor, Jakabffy László, Kiss Lóránt, Szebeni Lajos, Pásztai Ottó, Dukrét Géza, Meleg Attila, Kordics Imre, Sárközi Zoltán és Gavrucza Tibor vett részt a Várszövetség „őszi évadnyitó” ülésén. Felvezetőjében Sárközi Zoltán arra hívta fel a jelenlevők figyelmét: a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványnál megszűnt az elnöki mandátuma, ugyanis az önkormányzat végrehajtó testülete nem látta jónak, hogy továbbra is ő töltse be ezt a tisztséget, sőt még azzal sem értett egyet, hogy egyáltalán igazgatótanácsi tag legyen. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Helyi Tanács részéről egyetlen magyar nemzetiségű tagja sincs a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítványnak, és a szervezetet teljes mértékben a Szociál-liberális Szövetség (USL) uralja.

- Sok sikert kívánok nekik, de már olyan információim vannak, hogy a harminc egynéhány ötletnek, programnak csupán a töredékét fogják megvalósítani, nyilatkozta a megbeszélést követően Sárközi Zoltán az Erdély Online-nak. Megjegyezte: a létszám szempontjából is csökkent az állomány, forráshiány van, ezért „mi úgy látjuk, hogy a Műemlékvédő Alapítványban betöltött szerepünket, Várad magyar érdek-képviseletét a műemlékvédelem, illetve az ezzel kapcsolatos tudományos kutatás területén a Várszövetség kell átvállalja. A hajó tehát süllyed, de a mentőcsomag már meg van. Meggyőződésem, hogy mintsem kínlódjunk egy forráshiánnyal küszködő, a megye és a város által idézőjelben fenntartott alapítvánnyal, inkább játszunk fehér lapokkal. Menjünk tovább előre a saját utunkon, a magyar műemlékek védelmét programszerűen felkaroló Várszövetséggel”, fogalmazott.

Az összejövetelen ötletbörze szerűen különböző felvetések, kezdeményezések hangzottak el a jelenlevők részéről. Jakabffy László úgy vélte: ideje lenne valamilyen formában megszervezni a vár látogatását, mert még hétvégeken is rengeteg turistacsoport érkezik. Szükség lenne tehát egy állandóan a létesítményben tartózkodó valakire, aki szakszerű tájékoztatást nyújtva kalauzolná az érkezőket. Dumitru Noane adminisztrátor ugyanis hiába van ott, nem csinál semmit, úgy viselkedik, mint egy „balfék várkapitány”. Szintén Jakabffy László indítványozta: mivel nyolc épület külső frontja már úgy-ahogy elkészült, helyezzék vissza a tájékoztató táblákat ezek falára. Ugyancsak ő javasolta, hogy az egykori Olaszi-temetőben található Haller-kápolnánál levő Sztarill-sírkereszt helyzetét valamiképpen rendezzék, például nyilvánítsák műemléknek.

Monográfia

Sárközi Zoltán arra hívta fel a figyelmet: a Váradon számba vett emléktáblák, illetve szobrok nyolcvan százalékának nincs tisztázva a tulajdonjogi helyzete. Meglátásában ez ügyben kezdeményező szerepet kellene vállaljanak a civilek. A Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság elnökeként Dukrét Géza az elhangzottakat azzal egészítette ki: tudni kéne, hogy melyik egyházhoz milyen köztéri alkotások tartoznak, és valahogy meg kell akadályozni a műemlékek tönkretételét. Ugyanakkor megjegyezte: jó lenne, ha egy-egy lényeges témára koncentrálnának a Várszövetség tagjai, s ezeket egy kiszabott határidőig megpróbálnák megoldani, mert másképp mindig ugyanarról beszélnek, miközben telik az idő, és nem történik semmi.

A megbeszélésen az is szóba került még, hogy Kordics Imre elkezdte felleltározni a temetőt. Azt szeretnék, hogy legkésőbb a jövő évi Hallottak napjára monográfia jelenjen meg erről, melynek érdekében megpróbálnak pénzforrásokat megpályázni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!