ERDON Helyi hírek

2012.08.27. 10:33

Költőiesség és vallásosság

Nagyvárad- Vasárnap este a Classic Art Művészeti Egyesület és Thurzó Zoltán zongoraművész szervezésében Liszt Ferencre emlékeztek a Szent László templomban klasszikus zenei hangverseny keretében.

Nagyvárad- Vasárnap este a Classic Art Művészeti Egyesület és Thurzó Zoltán zongoraművész szervezésében Liszt Ferencre emlékeztek a Szent László templomban klasszikus zenei hangverseny keretében.

 

A várad-újvárosi Szent László plébániatemplomban minden hónap utolsó vasárnapján szervezett hangversenyest keretében ezúttal Liszt Ferenc világhírű magyar zeneszerzőre emlékezett Thurzó Zoltán zongoraművész “Liszt 200+1” című koncertje keretében. Felcsendült a zeneszerző legnagyobb zongoradarab sorozata, a Költői és vallásos harmóniák, mely a fellépő szerint sajátságosan befelé forduló elmélkedéseket, gondolati mélységeket, megrendítően bensőséges vallomásokat tartalmaz. A meghívóban az ifjú zongoraművész Bartók Bélát idézte, aki úgy vélekedett: „Felfedeztem Liszt igazi jelentőségét, s a zene továbbfejlődése szempontjából sokkal nagyobb lángelmét ismertem meg benne Wagnernél vagy Straussnál”. Ugyanakkor nem mellékesen az igényes zene kedvelőinek szánt zongoraest azzal a céllal is lett megrendezve, hogy a zeneszerző születésének 200-ik évfordulója utáni esztendőben is a közönség újra felfedezze Liszt Ferenc zsenialitását, akit Thurzó Zoltán meglátásában jogtalanul mellőznek a jubileumi évet követően. Végül, de nem utolsó sorban arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezen zongoraest jelentette 700-ik fellépését a pályáját 26 évvel ezelőtt kezdő Thurzó Zoltánnak.

Szerzemények

A következő kompozíciók csendültek fel a zongoraesten: Invocation- Megidézés, Ave Maria, Bénédiction de Dieu dand la solitude- Isten dicsérete a magányban, Pensée des morts- Emlékezés a holtakra, Pater Noster- Miatyánk, Hymne de l’enfant á son réveil- Az ébredő gyermek himnusza, Funerailles-Temetés, Miserere, d’apres Palestrina- Bűnbánati ima Palestrina nyomán, Andante lagrimoso- Hulljatok, csendes könnyek, valamint Cantique d’amour-Szerelmi ének.

A Communitas Alapítány által támogatott komolyzenei esemény médiapartnere a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!