ERDON Helyi hírek

2012.08.28. 15:20

Kóbor kutyák: igen a vitatott tervezetre

Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi Helyi Tanács havi rendes közgyűlésén megszavazták a kóbor kutyák őrzésére vonatkozó szakszolgálat megszervezését és működtetését. Az állatvédők tiltakoztak.

Nagyvárad- Kedd délután a nagyváradi Helyi Tanács havi rendes közgyűlésén megszavazták a kóbor kutyák őrzésére vonatkozó szakszolgálat megszervezését és működtetését. Az állatvédők tiltakoztak.

 

Az elmúlt hetekben nagy vihart kavart ez a határozattervezet, ugyanis közvetett módon (utalással egy 2001-es sürgősségi kormányrendeletre) többek közt az szerepel benne, hogy a befogott kutyákat az ivartalanítás és a többi kötelező egészségügyi eljárás után akár el is altathatják hét nap után, amennyiben ez idő alatt nem igénylik vissza, illetve nem fogadják örökbe őket. Ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a kutyák örökbefogadása az orvosi és eltartási költségek törlesztése után történhet.

A várakozásoknak megfelelően több tucatnyi állatvédő is részt vett a keddi közgyűlésen, a 27 önkormányzati képviselőből pedig 22 volt jelen. Az RMDSZ-es tanácsosok- Pásztor Sándor és Szabó József- több módosító javaslattal is éltek, ennek ellenére az előterjesztést végül eredeti formájában fogadta el a testület, csupán az RMDSZ-frakció tagjai, vagyis öt képviselő szavazott ellene, Biró Rozália igazoltan hiányzott. (A javaslat különben azért mehetett át, mert 14 igen szavazatra volt szükség). A szavazást követően az állatvédők látványosan kivonultak, többen közülük azt kiabálták, hogy a határozattervezetet megszavazók, illetve Ilie Bolojan polgármester gyilkosok, és szégyen, ami történt. Ugyanakkor Lázár Károly, az SOS Dogs Alapítvány vezetője pert helyezett kilátásba.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!