ERDON Helyi hírek

2012.08.07. 11:37

Emlékkoncert a hirosimai áldozatokért

Tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Nagyváradon a Give peace a chance elnevezésű emlékkoncert augusztus 6-án, amellyel a szervezők és a résztvevők a hirosimai atombombázás áldozataira emlékeznek.

Tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre Nagyváradon a Give peace a chance elnevezésű emlékkoncert augusztus 6-án, amellyel a szervezők és a résztvevők a hirosimai atombombázás áldozataira emlékeznek.Idén is számos emlékezőt, zenekedvelőt vonzott a tizennyolcadik alkalommal megrendezett Give peace a chance (Adj esélyt a békének) című emlékkoncert, amelyet a nagyváradi Rock Filharmónia, a Körösvidéki Múzeum, a Római Katolikus Püspökség és a nagyváradi Városi Művelődési Ház közösen szervezett. Ebben az évben a püspöki palota belső udvara adott helyett az eseménynek, amelynek célja a béke fontosságának hangsúlyozása. Az est során elhangzott több közismert Beatles és John Lenon szám, valamint helyet kaptak francia nyelvű dalok, kolindák is. A koncert második felében pedig a jazz muzsika kapott főszerepet. Az est folyamán fellépő művészek az emlékkoncert végén közösen elénekelték John Lennon Give Peace a Chance című szerzeményét.

Fellépők

Az emlékkoncerten együttesek és szólisták is felléptek. Többek között a Trio (Báder Olivér Róbert, Gáspári Róbert, Görbe József) és a Cvartet (Eva Crişan, Monica Trendler, Abos Győző, Gheorghe Crişan) együttesek, valamint Nagy Tímea, Bodor Edina, Anca Drigici, Deac Lăcrimioara, Iuliana Băican Chelu, Alexandrina Chelu, Emil Sauciuc, Marian Filip, Andrei Moroşanu, Mircia Covaci, Răzvan Dobai, Noris, Florian Chelu Madeva szolgáltatták a zenét.

Mi történt?

Hatvanhét éve, 1945. augusztus 6-án az Amerikai Egyesült Államok Enola Gay nevű repülőgépéről atombombát dobtak Hirosimára. A vakító villanással és gombafelhővel kísért atombomba-robbanás 140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal, a többi pedig később a sugárzás okozta betegségek miatt halt meg. Három nap múlva Nagaszakira is atombombát dobtak. Két év múlva, 1947-ben Hirosima polgárai „Soha többé Hirosimát!” jelszóval tartották meg háromnapos Béke-ünnepségüket, ami azóta is a város legnagyobb ünnepe. A Nagyváradon augusztus 6-án megszervezett emlékkoncerttel a szervezők minden évben az áldozatokra emlékeznek és a béke üzenetét szeretnék közvetíteni.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!