ERDON Helyi hírek

2012.08.02. 09:32

Életmentést tanulnak majd a fiatalok

Bihar megye - Tizenhetedik alkalommal szervezik meg a holnapután kezdődő MASH tábort, Glăvoi-Pádis környékén, tudatták a SARTISS egyesület képviselői a mai sajtótájékoztatón.

Bihar megye - Tizenhetedik alkalommal szervezik meg a holnapután kezdődő MASH tábort, Glăvoi-Pádis környékén, tudatták a SARTISS egyesület képviselői a mai sajtótájékoztatón.Tizenkét éve szervezik meg rendszeresen az első sorban orvostanhallgatóknak szóló tábort, néhány évben voltak téli MASH-táborok is, ez azonban ideiglenesen megszűnt. A táborban résztvevő fiataloknak lehetőségük nyílik a különlegs helyzetekben történő elsősegély nyújtást gyakorolni, avatott vezetők útmutatásaival. Amint dr. Hadrian Borcea elmondta, ez alkalommal 50 egyetemista vesz részt az augusztus 3 és 10 között zajló eseményen az egész országból, legnagyobb számmal a Nagyváradi Egyetem hallgatói.

Túljelentkezés

Az idén mintegy százan jelentkeztek, s a résztvevők kiválasztásakor az egyik fontos kritérium az volt, hogy az illető legyen orvostanhallgató, mivel fontos, hogy mindenki rendelkezzen alapvető anatómiai ismeretekkel; egy másik elvárás az volt, hogy a jelentkezők tudják, hogy mire számíthatnak, és megfelelő motivációval rendelkezzenek, másképp az első pár nap után beálló fáradtság nyomán megnő a konfliktusok kialkulásának az esélye.

Elhangzott: ezúttal még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a gyakorlatra, s a program szakmai bemutatóval kezdődik majd. Ezt követően „egy perc szabadidejük sem lesz a résztvevőkenk reggel kilenctől este tízig” - mondta Borcea doktor. Lucian Nistor, a Salvamont igazgatója elmondta: maguk az elmúlt években részt vevők kérték, hogy legyenek nehezebbek a túrák és mentési helyzetgyakorlatok, mint korábbi alkalmakkor.

Zárt területen

Mint az már hagyomány, különféle mentési technikákkal, elsősegélynyújtási módszerekkel ismerkedhetnek meg a résztvevők, az utolsó két nap során pedig azt tanulják majd meg, hogyan kell szűk, zárt területeken menteni - a tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a mentőknek gyakran kell ilyen környezetben helytállniuk. Ezeknek a gyakorlatoknak a helyszíne a Ghețaru barlang lesz. A részvételi díj személyenként 300 lej, s mint a szervezők elmondták, ez az összeg nagyjából az egynegyede a valós költségeknek, melyeket a támogatóknak köszönhetően tudtak előteremteni.

A sajtótájékoztató során felszólalt dr. Berechet Mihail, aki egykor az alapcsapatot segítő „green-team” tagként vett részt a táborban, dr. Mircea Șandor, a Nagyváradi Egyetem képviselője, az orvostanhallgatók részéről pedig Roxana Șuhanea, aki egy másik projektnek a menedzsere egyúttal, mely a MASH táborral egyidejűleg zajlik. Az Élessz újra nem formálisan című projekt során fiatalokat képeznek majd ki elsősegélynyújtásra, s a résztvevőket a MASH résztvevői közül választják majd ki.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!