ERDON Helyi hírek

2012.08.29. 11:50

Elégedetlen a buszjáratokkal

Nagyvárad- Szerdán az Erdély Online szerkesztőségében járt Nagy István, aki saját és a mások nevében is több dolgot kifogásolt a Helyi Közszállítási Vállalat által üzemeltetett buszjáratokkal kapcsolatban.

Nagyvárad- Szerdán az Erdély Online szerkesztőségében járt Nagy István, aki saját és a mások nevében is több dolgot kifogásolt a Helyi Közszállítási Vállalat által üzemeltetett buszjáratokkal kapcsolatban.

 

Szerda délelőtt szerkesztőségünkben járt Nagy István nagyváradi olvasónk, aki saját és mások nevében is több dolgot kifogásolt a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) által üzemeltetett buszjáratokkal kapcsolatban. Először is azt sérelmezte, hogy augusztus 15-től a 10-es járat nem megy egészen a várad-velencei vasútállomásig, hanem a Kolozsvári út és a Szőllősi utca kereszteződésénél balra fordul, és az Averescu sugárúton a Körös-parton visszaindul a városközpont irányába. Bár helyette a jelzett dátumtól a meghosszabbított vonalú 17-es járatnak lett az utolsó stációja a várad-velencei állomás, szerinte ez nem jó megoldás, mert a közlekedésrendészet közelében levő megállók távol esnek egymástól, így amikor az épülő ortodox katedrálisnál leszáll a 10-es buszról, már nem tudja elérni a Kolozsvári út elején megálló 17-es buszt. Előfizetőnk külön kérte, hogy azt is írjuk meg: szerinte az új útvonal a buszsofőröknek sem kedvez, mert így nincs módjuk és lehetőségük arra, hogy elvégezzék fiziológiai szükségleteiket. Másik panasza azt volt, hogy a Cazaban utcában is megálló 21-es busz különböző időpontokban érkezik, például 5.42, 6.38, 8.08 és 9.28 órakor, így egész nap ott kell üljön a járműre várva. Ezért inkább azt javasolta, hogy fix időpontokban, például mindig 50 perckor jöjjenek a buszok.

Válaszok

Megkeresésünkre válaszolva Csuzi István, a Helyi Közszállítási Vállalat vezérigazgatója azt nyilatkozta: a 10-es járat nem is fog a velencei állomásig közlekedni, mert egy közelmúltban végzett felmérés kimutatta, hogy túl hosszú a 14,7 kilométeres útvonal, nem volt eléggé kihasználva, illetve túl nagy volt a várakozási idő. Költségmegtakarítás indokolta tehát a változtatást. A vállalathoz ugyanakkor több pozitív visszajelzés is érkezett, miszerint az utazóközönségnek jobban tetszik, hogy a 17-es jár a velencei állomásig, mert sokkal többen igénylik ezt Várad-Rogériuszról, mint Várad-Őssiből. Ráadásul a 10-es csúcsidőben húsz, azon kívül pedig harminc percenként közlekedik, míg a 17-es tíz percenként, így háromszor sűrűbb lett a járat.

Ami pedig a 21-es buszt illeti: eddig a 20-as és 21-es vonalakon két autó közlekedett négy sofőrrel 30 percenként, most pedig egy autó két sofőrrel 38 percenként, az eltolódás tehát csupán nyolc perc. Viszont míg korábban a busz 53 százalékban állt és 47 százalékban mozgott, jelenleg 90 százalékos a járat kihasználtsága, tehát ennek a módosításnak a hátterében is az optimizálási folyamat állt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!