ERDON Helyi hírek

2012.08.09. 17:31

Angol nyelvtanfolyam ötödször Szalárdon

Bihar megye - Szalárd immár ötödik alkalommal vett részt az amerikai Learning Enterprises és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett és támogatott nyári angol programban.

Bihar megye - Szalárd immár ötödik alkalommal vett részt az amerikai Learning Enterprises és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által szervezett és támogatott nyári angol programban.

 

Minden évben nagy sikernek örvend ez a nyári angol nyelvtanfolyam Szalárdon, sok gyereket és fiatalt mozgat meg. Idén a három hetes tanfolyam július 16-án kezdődött és augusztus 3-ig tartott. Az önkéntes tanár Írországból érkezett, a 22 éves Amanda Webster a dublini Trinity Egyetemen radiológia szakot végzett, számára szállást és étkezést Kőrösi Mária szalárdi tanítónő és családja biztosított. A mindennapi oktatásban és fordításban segítséget nyújtott Kőrösi Tünde nagyváradi egyetemista és a már említett Kőrösi Mária tanítónő. Az idei oktatás rendhagyó volt, mert az első héten besegített még egy amerikai és két arab egyetemista lány, akik ugyancsak az önkéntesség jegyében, de egy másik program keretében voltak a Kőrösi családnál. Egyikük az amerikai Pennsylvania államból érkezett Lara Bernhard volt, Suzana Mah’d és Sandy Mah’d pedig Jeruzsálemből érkezett. Így igencsak sok kultúrával ismerkedhettek meg a programban résztvevő gyerekek és fiatalok.

Kultúrák találkozása

A tanfolyam a szalárdi iskola egyik termében és az udvaron zajlott három hétig, minden hétköznap reggel 10 órától 14 óráig, és körülbelül hatvan érdeklődő vett részt rajta Szalárdról, Jákóhodosról, Hegyközszentimréről, Nagyváradról, de más településekről, sőt Magyarországról is, a nagymamáknál nyaraló gyerekek. A résztvevők kor és angoltudás szerint csoportokban tanultak. Az óvodás, első és második osztályosok játékosan, sok énekkel és rajzolással tarkítva próbálták elsajátítani az angol nyelvet és megismerni a jelen levő sok kultúrát. Az órák alatt az idén nem csak amerikai, hanem ír típusú játék, ének és tánctanulás is helyet kapott. A kedvencek között volt az aszfaltrajzolás, Musical statue, Egg and spoon race, Hatchi Patchi, Fishy-Fishy, Duck-duck-goose, Head, shoulders, knees and toes, Bingo, I like to eat apples and bananas, Number race. A nagyobbak a különböző szituációs játékok során megismerkedhettek még az ír élettel, szokásokkal, kultúrával, zenével. Nagy sikere volt a nem mindennapi tanítási módszereknek, mint a Hangman, Jenga és Amanda-lympics játékok. Néhány alkalommal mélyebb betekintést nyerhettek a gyerekek az ír kultúrába. Amanda tanított ír néptáncot, ír zenét játszott a hagyományos ír Tin Whistle hangszeren, bemutatta az ír zászlót, az ír nyelvet, és a festői írországi tájat, sőt megtanította az ír hajfonást.

Ízek kavalkádja

Sorra került a minden évben megszervezett kirándulás a szentimrei halastóhoz, amelyet már nagyon vártak a gyerekek, és ahol megtanulták a természeti jelenségek elnevezéseit, a hagyományos foci mellett kipróbálhatták az ír focit és néhány olimpiai játékot, mint az Egg and spoon race és Tip the can. A napi kreatív angol tanítás után a külföldi lányok betekintést kaphattak a helyi életbe, szokásokba, kultúrába. Egyik nap a méhészet rejtelmeit ismerhették meg, amelyet a vendéglátó Kőrösi Zoltán méhész mutatott be nekik. Megízlelhették a finom szentimrei bort, megismerkedhettek a környék nevezetességeivel, és megkóstolták a helyi finom ételeket a vendéglátó családnál. A tipikus magyar illetve román gasztronómiai különlegességeket meg is tanulták elkészíteni a lányok, mint a töltött káposzta, bográcsgulyás, csirkepaprikás, halászlé, csorba, puliszka, de a kedvencek közé tartozott még a házi készítésű málnaszörp, vinettasaláta, palacsinta, lecsó, túró rudi és különböző sütemények. Az arab lányok is megismertették a helyiekkel az arab kultúra sajátosságait, az arab ízeket és a finom Makloubeh specialitást, de az ír vendéglány is bemutatta az ír ételkülönlegességeket. Egyik érdekesség az ír répatorta és a Scones nevű sütemény volt.

Hétvégi programok

A többi külföldi lány elutazása után a program további részében az ír önkéntes és a helyiek vettek részt, akikkel megcsodálhatta a Félixfürdői tavirózsákat és Nagyvárad látnivalóit. Részt vehetett az egyik hétvégén Nagyváradon megszervezésre került népművészeti vásáron, ahol a román és a magyar népművészeti tárgyak megismerése mellett megkóstolhatta a kürtőskalácsot. Vasárnaponként istentiszteleteken vettek részt a szalárdi református, illetve szentmisén a katolikus templomban. Egy délután strandolásra majd szalonnasütésre került sor a vendéglátó családdal együtt. A hétvégi szórakozás közé tartozott a mozi és a fagyizás, majd a Borsi Napok keretében a Republic koncert, vattacukorevés és a tűzijáték. A tanfolyam zárónapján minden résztvevő gyerek emléklapot kapott, cukorkát, lufit és apró ajándékot. Ők is készítettek rajzokat és emlékeket Amandának, majd nagy öleléssel búcsúztak tőle.

Kőrösi Tünde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!