ERDON Helyi hírek

2012.08.23. 12:25

A csarnok felével végeztek

Befejeződött a váradi nagypiacon a csarnok jobboldalának felújítása, s a külső rész lefedéséhez szükséges oszlopokat is elhelyezték. Valószínűleg jövő hónapban készen lesznek.

Befejeződött a váradi nagypiacon a csarnok jobboldalának felújítása, s a külső rész lefedéséhez szükséges oszlopokat is elhelyezték. Valószínűleg jövő hónapban készen lesznek.

 

Bimbó-Szuhai Tibortól, a nagyváradi Közterület-fenntartó Rt. műszaki igazgatójától megtudtuk: a padló felújításával már végeztek, az új, csiszolt cement könnyebben karbantartható, higiénikusabb és szebb, mint a régi. A jobboldali elektromos vezetékeket is felújították, a jobboldali részt átfestették. A munkálatok során ellenőrizték a tartó- és a keresztgerendákat, s mint kiderült, három gerenda cserére szorul. Egyelőre nem áll módjukban kicserélni, de támogatást pályáznak majd meg erre is. Jelenleg a baloldalon zajlik a munka, erre az időre az árusokat átköltöztették a már felújított részre.

Bódék

A csarnokban zajló munkálatokkal egyidejűleg zajlik a kinti rész befedése hőszigetelő polikarbonáttal. Egyelőre az oszlopokat állította fel a munkálatokat végző cég.

Florin Alexandru szóvivőtől egyéb részleteket is megtudtunk: a csarnok két oldalán 3x 3,5 méteres bódékat állítanak majd fel, középen pedig 110 korszerű, ellenálló anyagból készült asztalt helyeznek el. A 36 bódé mindegyike el lesz látva árammal és vízzel, egy másik előnyük pedig az, hogy ezekben a bérlők otthagyhatják éjjelre az árut. A fémvázas építmények lehajtható nyílászárókkal lesznek ellátva, éjszakára be lehet majd zárni őket, ezenkívül a csarnok maga is be van zárva éjjel és őrök is vigyáznak rá – tehát akik itt árulnak, teljes biztonságban tudhatják a termékeiket, mondta a szóvivő. A 310 megvásárolt asztal közül egyébként 200-at kint helyeznek el.

Változatlan árak

Az árak amúgy nem fognak változni: egy dupla asztal napi 16 lejbe fog kerülni, a bódékért pedig havonta mintegy 650 lejt kell majd fizetniük a bérlőknek, azaz négyzetméterenként 73 lejt, mely megegyezik a piaci kereskedelmi területek jelenlegi árával.

Egyelőre senki nem adott le kérvényt, mondta a szóvivő. Amennyiben egy-egy bódéra vagy asztalra többen pályáznak, árverést fognak szervezni, s azé lesz, aki többet kínál érte. Amint a szóvivő hozzátette, szeretnének nyitni a vállalkozók felé. A bódékban egyébként akár gyorsétekezdék is működhetnek, tudtuk meg. Ezek ötlete egyébként Liviu Andrica igazgatóé, aki a békéscsabai piacon találkozott ezzel a megoldással.

Világosabb, szebb

A csarnokban zajló munkálatokat a Silex Exim végzi, ezek összértéke 205.853,99 lej, a kinti rész befedésével pedig a versenytárgyalás nyomán a debreceni TARS 95 Kft.- t bízták meg, ennek összértéke 450 ezer lej, s a munkálatok teljes összegét a Közterület-fenntartó Rt. állja. Várhatóan mindkét cég szeptember közepéig végez a munkálatokkal.

Néhány árussal is alkalmunk nyílt beszélni. Mint mondták, kissé nehezebb a dolguk most, hogy munkateleppé vált a csarnok, de amúgy elégedettek. „Egész másképp néz ki a felújított rész, sokkal világosabb és szebb. Az is nagyon jó, hogy ezeket az idejétmúlt betonasztalokat végre lecserélik” - mondta egyikük.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!