ERDON Helyi hírek

2012.07.09. 08:40

Várterepszemle és előadások

Nagyvárad- Vasárnap este zárultak az önkormányzat által szervezett idei várnapok. Az RMDSZ-frakció által szervezett magyar rendezvények közt előadás, és koncertek szerepeltek, a nyári színházban.

Nagyvárad- Vasárnap este zárultak az önkormányzat által szervezett idei várnapok. Az RMDSZ-frakció által szervezett magyar rendezvények közt előadás, és koncertek szerepeltek, a nyári színházban.

 

A városi RMDSZ-frakció vasárnap este is külön rendezvényeket szervezett a multifunkcionális teremben, illetve a nyári színházban, ugyanis az önkormányzat által meghirdetett hivatalos vársáncbeli programok közt ezúttal sem voltak magyar rendezvények. Pedig az este 7 órakor kezdődött előadás, és az ezt követő várlátogatás bebizonyította, hogy a magyar közösség részéről igenis létezik ilyenfajta igény. A szép számú érdeklődőt Sárközi Zoltán elnök köszöntötte a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány, illetve az RMDSZ-frakció nevében, kiemelve azt: rendszeressé szeretnék tenni, hogy két-három havonta amolyan kulturális csomagként a nagyközönség elé tárják, hogy miként zajlanak a felújítási és korszerűsítési munkálatok a létesítményben, melynek építményeinek zöme Bethlen Gábornak köszönhető.

Vetített képes expozéja során Jakabffy László építészmérnök légi felvételek segítségével mutatta be, hogy miként zajlik a renoválási folyamat. Ugyanakkor arról is beszélt hallgatóságának, hogy a bástyás védőrendszer miként állt több mint 140 éven keresztül a török hódításnak, az 1692-es felszabadulás után pedig mikor épült az utolsó épület. Megjegyezte: 240 éven keresztül nem történt komolyabb felújítás vagy építkezés, és a sors iróniája, hogy az 1994-ig a várban tartózkodó katonaság „jóvoltából” nem hordták szét a téglákat. A szakember képeket mutatott a sütődéről, a Fejedelmi Palotáról és a katonai adminisztrációs épület feltárt boltozati falfestményeiről, és arra invitálta hallgatóságát, hogy az ő, illetve Mihálka Nándor régész-történész vezetésével ezeket tekintsék is meg.

Koncertek

Este fél kilenc óra előtt néhány perccel Dancs Annamária, a Budapesti Operettszínház szubrettje lépett a Nyári színház színpadára. A sepsiszentgyörgyi származású énekesnő, aki néhány évvel ezelőtt rendszeresen koncertezett a Partiumban, rendkívül jó hangulatot teremtett. Musicalrészletekkel, operettslágerekkel és popszámokkal készült, valamint néhány saját dalt is előadott. A felsoroltak közül megemlítendő a Rómeó és Júlia, a Mozart!, a Miss Saigon, a Csárdáskirálynő és a Mágnás Miska. A népszerű művésznő a padsorok közé is leereszkedett, és egy ifjú, de kissé félénk hódolója is akadt. A közönség bizonyára Holnap hajnalig marasztalta volna, de végül be kellett érje a Hajmási Péter, Hajmási Pál repetájával, meg a dedikálással.

A váradi Tolvai Renátát természetesen nem kellett bemutatni a jelenlevők, hiszen az elmúlt évek folyamán nyomon követhették pályafutását. Saját számával, a Hagylak menni-vel indított, majd következett a Megasztárban is elhangzott Mindig az a perc. A Maroon 5 együttes Move Like Jagger című szerzeményéből a végére Úgy mozog, mint Charlie lett. Két Adele-szám is felcsendült, a Lady Gaga-egyvelegnél pedig gyermekek is táncoltak a színpadon. Az ifjú énekesnő végül úgy búcsúzott itteni rajongóitól, hogy két barátnőjével, Natival és Dórával mutatott be egy közös produkciót.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!