ERDON Helyi hírek

2012.07.30. 13:29

Vakációs bibliahét Várad-Őssiben

Idén is megszervezésre kerül a sokak által már várva várt Vakációs bibliahét a Nagyvárad-Őssi Református Egyházközségben július 30. és augusztus 3. között. Már az első nap sokan voltak.

Idén is megszervezésre kerül a sokak által már várva várt Vakációs bibliahét a Nagyvárad-Őssi Református Egyházközségben július 30. és augusztus 3. között. Már az első nap sokan voltak.A bibliahét első napján közel harminc gyermek vett részt, ez a szám a napok múlásával egyre csak nőni fog. A vakációs bibliaheteket húsz évvel ezelőtt, váradi viszonylatban elsőként kezdte el szervezni a Nagyvárad-Őssi Református Egyházközség. Az első években csak ebben a gyülekezetben került megrendezésre a bibliahét, de mára már az egész országban elterjedt. Románszky Rozália pedagógus elmondta, hogy ebben az évben a központi gondolat Elizeus próféta története, akinek prófétai tevékenysége összekapcsolható Jézus földi tevékenységével. „A témát idén is a hollandiai KOEN Alapítvány dolgozta ki. Ezt az adott témát minden gyülekezetben tetszés szerint bontják ki, készítenek hozzá szemléltető eszközöket. Mi is igyekeztünk minél színesebbé varázsolni a programokat, hogy a bibliai történetek feldolgozása ne legyen túl száraz” – mondta el Románszky Rozália. A hagyományokhoz híven az őssi egyházközséghez tartozó lesi gyülekezetből is érkeznek erre az alkalomra gyerekek.

Áhítat

A foglalkozásokon nem csak református gyerekek vesznek részt, hanem más felekezetekből is érkeznek. A korosztály is legalább ennyire változatos, hiszen az egész kicsiktől kezdve 18–20 éves korig járnak a fiatalok. Sokan már évek óta részt vesznek az eseményen. A csoportokra osztott gyermekekkel, fiatalokkal Románszky Rozália, Péter Emília pedagógusok és Gergely Natália vallástanárnő foglalkozik, az énekeket pedig Nagy Judit kántor tanítja meg. A vakációs bibliahét minden nap fél tíztől áhítattal kezdődik, amelyet Csűry István református püspök és Fábián Tibor segédlelkész tart meg felváltva. Ezután a kisebbek és nagyobbak csoportokba szerveződnek, és korosztálytól függően megbeszélik az aznapi bibliai történetet, majd énektanulással, kifestők elkészítésével, kézimunkázással, játékkal folytatódik a tevékenység. A gyerekek délben uzsonnát kapnak, majd kiértékelik a napi történéseket, a tevékenység 13 órakor ér véget. Augusztus 5-én hálaadó istentisztelet keretén belül a bibliahéten résztvevők verses-énekes előadással készülnek, valamint egy kiállítást is szerveznek a gyerekek önálló munkáiból.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!