ERDON Helyi hírek

2012.07.17. 15:06

Tanügyi befektetések Váradon

Nagyvárad- Kedden a városháza kistermében tanügyi témájú sajtótájékoztatót tartott Ovidiu Mureşan váradi alpolgármester és Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő. Beruházásokról esett szó.

Nagyvárad- Kedden a városháza kistermében tanügyi témájú sajtótájékoztatót tartott Ovidiu Mureşan váradi alpolgármester és Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő. Beruházásokról esett szó.

 

Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő kifejtette: a tanügyi törvény értelmében a helyi közigazgatási egységeknek véleményezés végett jelezniük kell a megyei tanfelügyelőségeknek a közoktatási hálózat működésére vonatkozó elképzeléseiket. A váradi önkormányzat képviselő-testülete idén januárban fogadott el tanácsi határozatot arról, hogy a városban 45 jogi személyiséggel rendelkező tanintézet létezzen, amelyet később azzal a kéréssel egészített ki, hogy szeptembertől újabb négy oktatási intézménnyel bővüljön a hálózat. Ezek a következők: a 42. számú napközit is magába foglaló Octavian Goga Általános Iskola, a Liszt Ferenc utcai 56. számú napközi, a Zalău utcai 25. számú napközi és a Petőfi-park melletti 34. számú napköziotthon. Így ezekkel együtt a jövő tanévben 3 főgimnázium, 1 gazdasági, 5 műszaki, 5 elméleti, 8 vokácionális, 3 technológiai líceum, 12 általános iskola és 12 napközis óvoda, vagyis 49 jogi személyiséggel rendelkező állami tanintézmény lesz a megyeközpontban. Ezeken kívül a magánszféra 3 posztliceális intézményt, 3 középiskolát, 1 elemi iskolát, 5 napköziotthont és 4 óvodát, vagyis összesen 16 oktatási egységet üzemeltet Váradon.

Befektetések

Ovidiu Mureşan alpolgármester elmondta: tizenhárom olyan épületegyüttes van, mely magánkézben van, azonban négy esetben az önkormányzat ingyen használhatja ezeket oktatási célokra: a Luceafărul lakótelepi Waldorf óvodáról (az ott levő gyermekek szeptembertől a Liszt Ferenc utcai napközibe kerülnek), a Nicolae Gane utcai 37. számú óvodáról, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumról és a Szent József-telepi katolikus óvodáról van szó. A helyhatóság egyébként 8 millió lejt utaltak ki a helyi költségvetésből különböző befektetésekre, illetve aktuális javításokra a tanintézményekben. Jelenleg intenzíven dolgoznak a Liszt Ferenc utcai új, 56. számú óvoda befejezése érdekében, mellyel szeptemberig végeznek, akár annak az árán is, hogy a külső munkálatok a tanévkezdet után is folytatódnak. Ugyanakkor hőszigetelik a Feldioarei utcai 46. számú óvoda homlokzatát, tendereztetik az 54. számú óvoda tetőzetének és homlokzatának a felújítását, valamint augusztus 1-ig végeznek az Emanuil Gojdu Főgimnáziummal.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!