ERDON Helyi hírek

2012.07.12. 12:14

Támogatók nélkül maradt az SOS Dogs

A szeptember elsejétől már nem folytatja tovább tevékenységét Nagyváradon az SOS Dogs Alapítvány, a menhely pedig a nagyváradi Közterület Fenntartó Vállalat (ADP) hatásköre alá kerül.

A szeptember elsejétől már nem folytatja tovább tevékenységét Nagyváradon az SOS Dogs Alapítvány, a menhely pedig a nagyváradi Közterület Fenntartó Vállalat (ADP) hatásköre alá kerül.Az SOS Dogs legfőbb támogatója, egy brit kutyavédő szervezet visszavonta támogatását, ezért a kóbor kutyák ivartalanításával és a menhely fenntartásával foglalkozó alapítvány anyagi problémák miatt nem tudja tovább folytatni tevékenységét Nagyváradon. Lázár Károly az SOS Dogs vezetője elmondta, hogy egy alternatív megoldással keresték fel a polgármesteri hivatalt, miszerint az önkormányzat vegye át a költségek nagyobbik részét, és a többit az alapítvány állná, ezt a javaslatot viszont nem fogadták el. „Az alapítvány munkája a város érdekeit is szolgálja, de a polgármester úr elutasította a kérésünket, mondván, hogy majd az önkormányzat megoldja a menhely fenntartását kevesebb pénzből. Ezt viszont nem tudom elképzelni, hogy sikerülhet.”-mondta el Lázár Károly. Az alapítvány eddig kapott támogatást az önkormányzattól, most viszont magára maradt. Ennek ellenére az SOS Dogs Alapítvány független szervezetként továbbra is működni fog, tevékenységét ugyan kicsiben, de folytatni fogja.

Folytatják kicsiben

Az alapítvány tagjai a váradi menhelyet már nem tudják fenntartani, de a megye kisebb településein folytatják a munkát, és a mobil klinika segítségével az ivartalanítások is folytatódhatnak, igaz nem olyan nagy számban, mint eddig. „A következő időszakban új szponzorokat fogunk keresni, nem adjuk fel csak úgy, hiszen a kutyák megmentése és ez az alapítvány az életcélunk. Az évek során nem csak országos, de nemzetközi szinten is elismerést szereztünk”-tette hozzá. A kérdésre, hogy mi lesz a kutyák sorsa, az alapítvány vezetője nem tudott pontos választ adni. Az irányítást az ADP veszi át szeptember 1-től, „eddig az időpontig próbálunk minél több kutyust örökbe adni, mert nem lehet tudni mi lesz a sorsuk. A törvény szerint az ebeket nem lehet csak úgy elaltatni, de bármi megtörténhet”-fűzte hozzá Lázár Károly. Az SOS Dogs Alapítvány 2003 óta folytatja tevékenységét, jelenleg 400 kutya van a menhelyen. A 2012. március 19-ig az SOS Dogs 22.938 kutyát ivartalanított, oltott be és helyezett vissza környezetébe. E mellett számos kutya-örökbefogadási akciót és több iskolai nevelő programot is szerveztek.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!