ERDON Helyi hírek

2012.07.26. 15:30

Segítség a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek

Egy éve működik a kolozsvári Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekprogramja Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel (KREK) együttműködve.

Egy éve működik a kolozsvári Diakónia Keresztyén Alapítvány gyermekprogramja Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel (KREK) együttműködve.

Szociálisan hátrányos helyzetű családokból jövő gyermekekkel foglalkozik a Kolozsvári út 63. szám alatt működő Diakóniai Keresztény Alapítvány szociális nappali foglalkoztatója. Tevékenységüket körülbelül egy éve kezdték, átvéve és tovább folytatva a volt Református Cigánymissziós Központ (átszervezés után ma már Szociális és Missziói Központ) évek óta működő gyermekekkel kapcsolatos tevékenységét. A gyermekprogram vezetője, Szoboszlai Erzsébet elmondta, hogy kollégájával, Katona Erika pedagógussal, szociális munkással együtt két tizenöt fős csoporttal foglalkoznak. Az egy-négy osztályos gyerekek a váradi Ioan Slavici és a Lucreţia Suciu Általános Iskolákba járnak. A két szociális munkás év közben és nyáron is foglalkozik a szociálisan hátrányos helyzetű gyermekekkel. „Nem csak a tanulásban, a házi feladat megírásában segítünk, hanem egyházi szellemben neveljük őket, tartunk bibliaórákat, e mellett higiéniai nevelést is kapnak, megtanítjuk, hogyan viselkedjenek, hogyan egyenek szépen és más olyan dolgot, ami nélkülözhetetlen a társadalomba való beilleszkedéshez” – mondta el Szoboszlai Erzsébet.

Foglalkozások

A két pedagógus folyamatosan tartja a kapcsolatot a szülőkkel és a tanárokkal, családlátogatásokat is szerveznek. „Minden ide járó gyereknek van egy üzenő füzete, ebbe a tanárok beírják, mi a házi feladat, volt-e valami probléma és hasonlókat. A tanulás után, ha marad idő, bibliaórát tartunk, kézműves foglalkozást szervezünk, beszélgetünk a különböző szakmákról” – tudtuk meg. Év közben tanítás után 12–16 óráig foglalkoznak a gyerekekkel, de nyáron 10–14 óra között. „Nyáron kicsit kevesebb gyermek jön el. A tanulást ilyenkor is folytatjuk, de több a játékos foglalkozás és minden nap bibliaórát tartunk. Augusztusban pedig tizenöt gyermekkel táborozni megyünk Lesre”. Szoboszlai Erzsébet elmondta, hogy a helyet a KREK biztosítja, e mellett a havonta megünnepelt szülinapokon, nagyobb ünnepekkor támogatást is nyújtanak. Az alapítvány egy projekt segítségével terjeszkedni fog és más településeken is indítanak gyermekprogramokat. „A felmérések szerint sok helyen van szükség a tevékenységünkre. Célunk, hogy a szociálisan hátrányos helyzetű gyerekeket és rajtuk keresztül a családokat, tehát nem csak romákat, beintegráljuk a társadalomba. Fontos, hogy a gyerekek ne maradjanak ki az iskolából, tanuljanak és a későbbiekben majd kapjanak munkát. Megtanítjuk őket, hogy bízzanak magukban” – mondta el Szoboszlai Erzsébet, majd hozzátette, hogy szükség lenne önkéntesekre, akár szociális munkásokra, akár pedagógusokra, akik besegítenek a munkába.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!