ERDON Helyi hírek

2012.07.09. 12:50

RMDSZ: az elméleti középiskolákban a magyar fiatalok több, mint 70 százaléka sikeresen érettségizett

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese hétfőn reggel értékelte az idei érettségi eredményeket.

Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási főtitkárhelyettese hétfőn reggel értékelte az idei érettségi eredményeket.

„Az RMDSZ főtitkárságának oktatási főosztálya a tanfelügyelőségek, iskolák segítségével napról-napra nyomon követte az érettségit. A próbákat sikerült mindenhol különösebb incidensek, bonyodalmak nélkül megszervezni, ott ahol a magyar közösség érintett, ilyen szempontból a tavalyinál rendezettebb érettségi volt. A magyar érettségizők közel 180 középiskolában végeztek. A tavaly óta megszigorított érettségin nehezebb sikeresen túljutni, és a korábbi eredményekhez szokott szemeknek ijesztő lehet a tévékben bemutatott statisztikák látványa” – mondta Magyari.

„Ezért fontos részletezni az adatokat, és én kiemelem, hogy az elméleti középiskolák magyar végzettjei körében az országos szinten mért sikeresség megközelíti a 80 százalékot, és valamennyi magyar elméleti középiskola esetében 70 százalék felett van. Ez a hírek jó oldala, hiszen éppen azokról a fiatalokról van szó, akik olyan iskolákba jártak, ahol a sikeres érettségi és felsőfokon való továbbtanulás a fő cél. Így arányokban a tavalyihoz hasonló nagyságú elsőéves magyar egyetemista pályázza meg a felsőoktatási intézeteink által biztosított helyeket, a viszonylagos fogyás oka inkább demográfiai természetű lesz. A hír rossz oldala, hogy a szakközépiskolák fiataljai továbbra is kis arányban érettségiznek, az idén az eredmények mélypontot értek el: volt olyan szakközépiskola, ahol egyetlen vizsgázónak sem sikerült az érettségije, a tipikus eredmény pedig országosan – magyar viszonylatban – a mindössze 10-15 százalékos siker. Kiemelkedő volt az idén azoknak a száma, akik befejezték ugyan az utolsó középiskolai tanévet, de meg sem jelentek a vizsgán. Nyilván büszkék vagyunk a nevezetes, kiemelkedő középiskoláinkra, de egyforma figyelemmel kell követnünk és támogatnunk minden középiskolát, azokat is, ahol talán nem az érettségi a fő cél, hanem egy mesterség tanulása. Hagyományosan az igazi, megbecsült munkásembert éppen a széles látókör, műveltség, továbbtanulási szándék jellemezte, ezt kell megőriznünk, visszahoznunk” – foglalta össze a 2012-es érettségi eredményeit Magyari Tivadar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!