ERDON Helyi hírek

2012.07.15. 17:04

Ötletekben nincs hiány

Kolozsváron hídfőállást fogott az ellenzékbe kényszerült hajdani hatalom. Ennek következtében a város bizonyos politikai erőknek nagyon felértékelődött, melynek következményeként, az úgymond politikai kapkodás vagy cselekvés érdekesebbnél érdekesebb megnyilvánulási formákban jelenik meg.

Kolozsváron hídfőállást fogott az ellenzékbe kényszerült hajdani hatalom. Ennek következtében a város bizonyos politikai erőknek nagyon felértékelődött, melynek következményeként, az úgymond politikai kapkodás vagy cselekvés érdekesebbnél érdekesebb megnyilvánulási formákban jelenik meg.

A Jobb- közép Polgári Kezdeményezés (ICCD) elnevezésű mozgalom megalakuló rendezvényén vehettek részt azok, akik úgy érezték, itt az alkalmas idő, és tenni kell valamit, ami a mostani politikai életet meg tudná mozgatni abba az irányba, melybe a jelen levő Mihai Răzvan Ungureanu volt kormányfő, valamint Cristian Preda EU parlamenti képviselő, a PDL első alelnöke reménységes megnyilvánulási erőt látott.

Mihai Răzvan Ungureanu szerint a Jobb-közép Polgári Kezdeményezés (ICCD) a polgárok véleményének platformját jelenti, amely alapján a politikai élet dialógusra, az áttekinthetőségre épülhet.

Célja, az állampolgárokat bevonni a politikai életbe, azt a hallgató többséget, aki a saját tisztességes munkája alapján építette karrierjét. Nem akarnak áldozati nemzedékké válni. Amint Ungureanu fogalmazott, azt akarják, hogy az országot jól vezessék.

Amint mondta: „Ne feledjük el, nem vagyunk egyedül. Erős erőt képviselünk... Megelégeltük az árulást. Meg kell különböztetni a gyarapodást és a szegénységet, a hazugságot és az igazságot. Az erkölcsi hit, a becsület életünkben központi helyet foglaljon el”.

Pillanatnyilag a Jobb- közép Polgári Kezdeményezés (ICCD) egyesület formájában működik. Később, ha a tagjai úgy érzik, párttá alakulhat át. Az idő rövidsége miatt 2012 decemberéig nem válhat párttá. Jobboldali kohéziós, összetartó erőként működhet.

A jobboldali értékek valódiságáról kell meggyőzni az embereket. Meggyőzni arról, aki politikus akar lenni, tisztességes politikát fog, folytatni. A jó reputációval rendelkező egyéneket kell megválasztani. (Új emberekre van szükség!) Ezáltal egy másfajta összetételű parlament keletkezik.

Ebbe a mozgalomba a civil szervezetek, a pártok illetve párton kívüliek is részt vehetnek. Ha valaki egy párthoz tartózik, az nem jelenti azt, le kell mondania az egyesület értékeiről.

Cristian Preda árnyalatnyi különbséggel, megismételte az előtte szónokló főbb gondolatait, majd kiemelte: szinkronban kell lenni az EU értékeivel. A politikában a tolerancia elvét kell alkalmazni. Szerinte megszoktuk a nem toleráns magatartást. Dialógust kell folytatni. Habár mostanában a politikai párt, mintha erodálódott volna. El kell fogadni a pártok különbözőségét, azok szembeállását. A politikai pártoknak újra meg kell találniuk mozgósító értéküket.

A nyilvános vitán a jelenlevők véleményüket ki- nyilváníthatták. Egyes felszólalók kifogásolták a parlamenti képviselőknek azt a magatartását, hogy egyik pártból egy másik parlamenti pártba „vándorolnak”. Holott ezek az emberek a választások alkalmával egy bizonyos pártra adott szavazatok alapján jutottak be a parlamentbe. Azáltal, hogy a parlamenti képviselő egy másik pártba ment át, azokat csapta be, akik mint választók őt megválasztották.

Ungureanu szerint 22 év alatt egyetlen politikai párt sem szankcionálta az egyik pártból a másik pártba való átmenetelt.

Egy másik felszólaló szerint az emberek állampolgári műveltsége nagyon sok mindenben hiányos. Többek között nincsenek tisztában a jogállamiság fogalmával, az alkotmány jogkörével. Erősíteni kellene az emberek állampolgári nevelését.

Hevesen bírálták a szociál - liberális kormányt, mely Romániában gyengíti a jogállamiságot.

A nyilvános vita kulcsszavai: az emberi méltóság, tisztességes, becsületes munka, a kezdeményezés és az együvé tartozás.

A szombaton megtartott nagy- gyűlésen, és bizonyos TV-ék által is közvetített politikai műsorokban látható volt, hogy főleg Erdély, de az ország különböző részeiből is, buszokon hozott emberek vettek részt.

A fő hangsúly a jelen levő Traian Băsescu támogatásán volt.

A téren a díszvendég szokásos formáját mutatta be. Ő volt az, aki a legtöbbet profitálhat abból, hogy az emberek valami másra várnak. Amint az, hazánkban lenni szokott, mást is kapnak, mint amire szükségük lene. Hiszen ha meggondoljuk, eddig is minden választás előtt oly a sok értelmes, okos gondolatot vetettek fel, melyeket a választások utáni percekben már el is felejtettek, és minden ment a maga jó „Dâmboviţa-i szellemben” tovább. Ez látszik az ország mai képén is.

Traian Băsescu „a demokrácia lángját” gyújtotta meg, melyet körbe hordoznak az országban. Számára a NEM a kedvező eredmény.

Hogyan tovább? Azt, másnak kell kimondani.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!