ERDON Helyi hírek

2012.07.04. 12:51

Máshol kell fizetni a járulékot

Ezentúl a legtöbb érintett magánszemélynek a közpénzek felügyelőségénél kell befizetnie az egészségbiztosítási járulékot, adja hírül az egészségbiztosítási pénztár.

Ezentúl a legtöbb érintett magánszemélynek a közpénzek felügyelőségénél kell befizetnie az egészségbiztosítási járulékot, adja hírül az egészségbiztosítási pénztár.

 

Mint arról már beszámoltunk, július elsejétől az Országos Adóhatóság hatáskörébe tartozik a mezőgazdák, a jövedelemmel nem rendelkezők, valamint szabad foglalkozásúak által kifizetendő 5,5%-os egészségbiztosítási járulék kezelése, amint az a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár közleményéből is kiderül. Oana Ungurtól, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár szóvivőjétől megtudtuk: megyénkben mintegy negyvenezer dossziéról van szó, amely átkerül a közpénzek felügyelőségéhez, jelenleg pont az adatátvitelt kivitelezik. Több mint húszezer engedéllyel rendelkező magánszemély, mintegy 15 ezer jövedelemmel nem rendelkező személy, valamint közel háromezer mezőgazda dossziéjáról van szó.

Tudnivalók

Amennyiben június 30-a előtti változásokat kell eszközölni az adatokban, azt az érintettek továbbra is a pénztárnál intézhetik el, a szükséges iratok felmutatásával, azonban az összegeket a közpénzek felügyelőségénél fizetik majd ki. Sok esetben például az engedéllyel rendelkező magánszemélyek beszüntették tevékenységüket, azonban ameddig ezt nem közlik a pénztárral, s nem igazolják a szükséges iratokkal, továbbra is felszámolják nekik az egészségbiztosítási járulékot.

Az érintett személyek tehát tegnap óta a járulék összegét a 26.21.05.03.02 számlára fiezthetik be, vagy készpénzzel a közpénzek felügyelőségénél. További részletek a http://www.anaf.ro/public/wps/portal/ANAF internetes címen találhatók.

A változások miatt a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál július 2 és 4 között szünetelt az ügyfélfogadás a két kifizetési pontnál. A fakultatív egészségbiztosítási járulék (melyet a nem uniós országból származó külföldiek fizethetnek), valamint a betegszabadságok és járandóságok alapjához történő 0,85%-os hozzájárulást továbbra is a pénztárnál lehet befizetni, csütörtöktől. A pénztár új órarendje egyébként a következő: hétfőn, kedden és csütörtökön 8-tól 13 óráig fogadják a klienseket, szerdán 8-tól 13 óráig, majd 14-től 17.30-ig, pénteken pedig 8-tól 12 óráig tart a programjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!