ERDON Helyi hírek

2012.07.29. 21:06

Kevéssé érdekelte a jogosultakat a népszavazás

Bihar megye - A megye északi részén jellemzően - ahogyan az egyik körzetben fogalmazott egy urnabiztos - csak csellengtek a szavazásra jogosultak. A kora délutáni órákig a jogosultak legtöbb 10%-a járult az urnákhoz.

Bihar megye - A megye északi részén jellemzően - ahogyan az egyik körzetben fogalmazott egy urnabiztos - csak csellengtek a szavazásra jogosultak. A kora délutáni órákig a jogosultak legtöbb 10%-a járult az urnákhoz.

 

A vasárnap délelőtti órákban - egy szavazástól független eseményre autózva - a rádióban hallottam az egyik magyarországi adó híreiben, hogy "Romániában népszavazást tartanak ma. Az előrejelzések szerint 52%-os részvételre lehet számítani, a szavazók nagy számban járulnak az urnákhoz". Nem tudom, a hírszerkesztő honnan szerezte az információját, az biztos, hogy nem megyénk északi részén járt az informátora, mert egy-egy településen úgy mentem keresztül, hogy senkit nem láttam az utcákon, nem hogy nagy számú, az urnához igyekvő tömeget. Nem könnyítette az újságíró dolgát, hogy a szavazatokat hivatalosan sehol nem összesítették, hanem kiválasztottak településenként egy-egy körzetet, mely megadott időpontokban jelentést tett megyei szintre, ami alapján az előrejelzéseket készítették. A szavazókörzetek 23 óra után mindenhol a maguk eredményeit állapították meg, és továbbították a megyei központba, helyi központ nem lévén. A tudósítónak az is feladta a leckét, ha egy-egy szavazókörzetbe betérve fotót akart készíteni az éppen voksát leadó szavazópolgárról: vagy várt, míg éppen betévedt valaki, vagy próbálkozott egy másik körzetben.

Bihardiószeg

Bihardiószegnek és a hozzá tartozó Nagyjankának összesen 5409 szavazásra jogosult lakosa van. A nagyközségben öt, a kis faluban egy szavazókörzet várta a lakosokat. A jogosultak közül községi szinten reggel kilenc óráig 130-an, déli 12 óráig 366-an (7%) adták le szavazatukat. Érdekesség, hogy eddig az időpontig már túl voltak a szavazáson Diószeg romák lakta negyedének lakosai (már akinek szándékában állt), akik információnk szerint délelőtt 11-ig lebonyolították a dolgot, mert ők úgy értelmezték, hogy az urnazárás nem este, hanem délelőtt 11-kor van... A diószegi leadott szavazatok száma 15 órára elérte az 551-et, ami 10,2%-ot jelentett.

Székelyhídon öt szavazókörzet várta a választókat ezúttal is, illetve további öt a hozzá tartozó falvakban (egy-egy Nagykágyán, Hegyközszentmiklóson, Érolasziban, Érköbölkúton és Csokalyon). A 9604 jogosultból egy 14 órakor készített, nem hivatalos összesítés alapján 683-an (7,1%) szavaztak.

Kisereki

Kiskereki községben 1865 szavazásra jogosultat várt a településenként egy-egy szavazókörzet. Az urnákhoz 12 óráig 116-an járultak (Asszonyvására - 60, Érkeserű - 41, Kiskereki - 15), ami 6,2%-ot jelent. Délután 15 órára 141-re gyarapodott az összesítés, ami 7,56% (Asszonyvására - 69, Érkeserű - 51, Kiskereki - 21).

Érkörtvélyes község két falujában 2927 szavazásra jogosultból délután 15 óráig 400-an szavaztak (13,6%), ami a Körtvélyes két szavazókörzetében leadott 75, illetve 67, továbbá az Érvasadon leadott 258 voksból tevődött össze.

Értarcsa községben 2135 jogosultból 12 óráig 103-an (4,8%) éltek vélemény-nyilvánítási jogukkal: Gálospetriben 28-an, Éradonyban 27-en és Értarcsán 48-an. Ez a szám 15 órára 166-ra (7,7%) nőtt: Gálospetri - 38, Éradony - 53, Értarcsa - 75.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!