ERDON Helyi hírek

2012.07.24. 17:38

Fű alatt tértek vissza az ortodoxok

Újabb fordulat az egykori Andrei Mureşanu iskola ügyében: miután idén januárban az Eminescu Főgimnázium adminisztrációjába került, kedden a váradi helyi tanács az ortodoxoknak adta ismét.

Újabb fordulat az egykori Andrei Mureşanu iskola ügyében: miután idén januárban az Eminescu Főgimnázium adminisztrációjába került, kedden a váradi helyi tanács az ortodoxoknak adta ismét.

 

A nagyváradi iskolahálózat átszervezésére vonatkozó határozattervezet váltotta ki a legnagyobb vitát a Nagyváradi Helyi Tanács keddi ülésén. A tervezet kapcsán felszólalt Biró Rozália, az RMDSZ frakcióvezetője, nehezményezve azt, hogy a város hivatalos honlapján a tervezet már napok óta elfogadott helyi tanácsi határozatként szerepelt, ezt követően pedig azt kifogásolta, hogy a határozattervezet kidolgozásakor nem tartották be a vonatkozó eljárásokat. Mint mondta, tizennyolc módosítás érkezett az iskolaátszervezési javaslathoz, de nem derül ki, hogy kik a javaslattevők, ráadásul a módosító javaslatok nincsenek megindokolva. Eduard Florea, az önkormányzat gazdasági igazgatóságának vezetője válaszában elmondta, hogy az eljárásokat betartották, a megyei Tanfelügyelőségről érkezett jóváhagyás alapján dolgozták ki az átszervezési határozattervezetet.

Ezt követően ismét Biró Rozália kért szót, kifejtve, hogy senki nem informálta előzőleg az Aluminei utcai iskolába magyar és román tagozatos első osztályba beíratott gyerekek szüleit arról, hogy gyermekeik végül is nem az Eminescu Főgimnázium, hanem az Ortodox Líceum fennhatósága alatt kezdik meg tanulmányaikat. Válaszában Daniel Negrean liberális helyi tanácsos, egyben Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta, hogy mind az iskolaigazgatók, mind a tanári kar azt akarták, hogy az Aluminei utcai iskola az Ortodox Líceumhoz tartozzon, illetve ott maradjanak az ortodoxok, és ne kelljen elköltözniük a Fő utcai ingatlanba, ahol a volt Dimitrie Leonida Szakkollégium helyett ortodox iskola fog működni.

Megszavazva

Biró Rozália válaszában megjegyezte, hogy ő az Ortodox Líceum igazgatótanácsának a tagja, de egyetlen olyan ülésre sem volt meghívva, amelyen szó esett volna arról, hogy az Aluminei utcai iskolaépület is az ortodox líceum része kell legyen. Ugyanakkor bemutatott száznégy magyar szülő által aláírt tiltakozási ívet, amely azt bizonyítja, hogy a magyar szülők nem akarják azt, hogy a lakótelepi iskola Ortodox Líceum legyen. Biró Rozália azt javasolta, hogy az iskolahálózat átszervezésre vonatkozó határozattervezetet szavazzák meg úgy, hogy iktassák ki belőle az Aluminei utcai ingatlan kérdését, melyről egy későbbi időpontban, az összes érintettel lefolytatott tárgyalások után döntsön a helyi tanács. A Szociálliberális Unió (USL) alkotta többség leszavazta Biró Rozália javaslatát, és ugyancsak az USL tizenhét tanácsosa megszavazta a határozatot az eredetileg beterjesztett formában. Az RMDSZ és a Demokrata-Liberális Párt tanácsosai tartózkodtak.

Csalódott szülők

A tanácsülésen jelen volt néhány magyar szülő is, akik az Aluminei utcai iskolába íratták be első osztályba gyermekeiket. A szavazás után csalódottan hagyták el a gyűléstermet. Kérdéseinkre válaszolva a szülők azt mondák, hogy számukra az Eminescu Főgimnázium hírneve és múltja jelenti a garanciát, ezért nem marad más megoldás számukra, mint kiíratni gyermeküket az ortodoxszá vált iskolából. Jelezték azt is, hogy őket korábban senki nem értesítette erről a változásról, mindannyian abban a hiszemben íratták be elsőbe gyermekeiket, hogy az az Eminescu égisze alatt fog működni. Később mint eldöntött tényt közölték velük azt, hogy az iskola az Ortodox Líceum lesz. Az egyik szülő jelezte azt, hogy az egész iskolában mindössze öt osztályt működtetettek az ortodoxok: „Miért kell öt osztálynak az egész iskolát magába foglalnia? Ebben az iskolában a magyar és a román szekció is állami iskola volt, és most az ortodox iskola egy teljes állami iskolát von magához. A szülők pénzéből rendezték be az iskolát, az ortodoxok nem tettek hozzá semmit” – értetlenkedett az egyik szülő, míg egy érintett nagymama ezt kérdezte: „Az ortodoxok megkapták a CFR-iskolát (a volt Dimitrie Leonida iskola – szerk. megj), az nem elég? Miért kell még ez is?”

Fű alatt

A helyi tanácsülés után Biró Rozália a sajtó munkatársainak elmondta, hogy a most elfogadott helyi tanácsi határozat három román tannyelvű és egy magyar tannyelvű magyar első osztályos és egy román tannyelvű előkészítő osztály tanulóit érinti, hiszen őket a szüleik az Eminescu Főgimnáziumba íratták be, ők csak ennek a határozatnak az alapján tudják meg azt, hogy gyermekük az Ortodox Líceumban kezdi meg tanulmányait. A politikus valószínűsítette, hogy ezek után a szülők nagy része kiíratja gyermekét az iskolából. Biró Rozália kifejtette, hogy a helyes eljárás az lett volna, ha a helyi tanács, ezen belül a tanügyi bizottság kidolgozza a javaslatot az érintettekkel történő egyeztetések alapján, amelyet elküldenek jóváhagyásra a Bihar megyei tanfelügyelőséghez, és ha ez megvan, akkor lehet előterjeszteni a javaslatot a helyi tanácsban. Ehelyett az történt, hogy a tanügyi bizottság megkerülésével Daniel Negrean helyi tanácsosi minőségében elküldte a javaslatot a tanfelügyelőséghez, ahol főtanfelügyelői minőségében jóváhagyta azt, majd azt visszaküldte a tanácshoz. Az elfogadott határozat másik furcsasága az, jelezte Biró, hogy a határozat tartalmazza azt a listát, melyben rögzítik, hogy a váradi tanintézmények mely ingatlanokban működnek, viszont az Aluminei utca 88. szám alatti iskolaépület nem szerepel sehol, sem az Ortodox Líceum, sem az Eminescu Főgimnázium iskolaépületei között. „Erre minden bizonnyal azt fogják mondani, hogy egyszerű hiba volt” – tette hozzá Biró.

Változó idők

A most elfogadott döntés éles ellentétben van a nagyváradi városvezetés korábbi iskolaszervezési koncepciójával. Idén januárban a helyi tanács az iskolahálózat átszervezésekor arról döntött, hogy az Aluminei utcai iskola az Eminescu Főgimnáziumhoz kerül. Akkor Ilie Bolojan polgármester azzal indokolta a döntést, hogy természetes dolognak tartja azt, hogy mindenki a saját tulajdonú épületében fejlessze iskoláit, és erre az ortodox püspökségnek is lehetősége van, miután megnyerte a város ellen indított, a Fő utcai Leonida Műszaki Kollégium épületének tulajdonjogára vonatkozó perét. Bolojan kifejtette azt is, hogy a város oktatásszervezési koncepciójának része az, hogy a lakónegyedbeli iskolákat a központi nagy líceumokhoz utalják át, így kívánják elkerülni azt, hogy a gyerekek a lakóhelyüktől távol eső iskolákba járjanak, miközben a közelükben is működik tanintézmény. „Ennek a koncepciónak az első lépése volt az, hogy az Aluminei utcai iskolát az Eminescuhoz utalták át” – fogalmazott akkor Ilie Bolojan polgármester, aki a tegnapi tanácsülésen nem szólt hozzá a napirendi pont vitájához.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!