ERDON Helyi hírek

2012.07.01. 12:39

Egészségügyi stratégiákról tárgyaltak

Nagyvárad - Stratégia, finanszírozás és párbeszéd az egészségügyben címmel országos konferencia zajlott pénteken a nagyváradi Ramada szállóban. Főleg az egészségügyi reformmal kapcsolatos témák szerepeltek a programban.

Nagyvárad - Stratégia, finanszírozás és párbeszéd az egészségügyben címmel országos konferencia zajlott pénteken a nagyváradi Ramada szállóban. Főleg az egészségügyi reformmal kapcsolatos témák szerepeltek a programban.Bár előzőleg írásban jelezte, hogy nagy valószínűséggel részt vesz a rendezvényen, végül nem jött el Vasile Cepoi egészségügyminiszter, a szaktárcát Hercuţ Monica, a miniszter tanácsosa képviselte. Eljött viszont többek között Dumitru Lupuleasa, a gyógyszerészkollégium országos elnöke, továbbá Adrian Cocoş, az egészségügyminisztérium személyzeti igazgatóságának vezetője.

Párbeszéd

A rendezvényt Dacian Palladi vállalkozási tanácsadó nyitotta meg. Mint kiemelte, eső alkalommal szerveztek olyan egészségügyi témájú konferenciát, melynek egyik legfontosabb célja a párbeszéd kialakítása a vállakozói szférával. Ioan Lucian, a konferencia egyik fő szervezőjének, a Bihar megyei Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta: Vasile Cepoi egészségügyminiszter tényleg írásban jelezte, hogy el fog jönni, azonban azt is hozzátette, hogy amennyiben sűrgős tennivaló jön közbe, úgy mást fog küldeni sajátmaga helyett. A szövetség elnöke szerint ez a rendezvény egy első lépés csupán, melyet továbbiak fognak követni a jó együttműködés kialakítása végett.

Claudia Timofte, Bihar megye prefektusának kabinetfőnöke is köszöntötte az egybegyülteket, majd Ovidiu Mureşan alpolgármester szólalt fel. Mint elmondta, három fontos dolog vár megoldásra a nagyváradi egészségügyi ellátásban: konfortosabbá kell tenni a kórházakat, javítani szükséges az orvos és a páciens közötti kapcsolatot, továbbá egyensúlyt kell teremteni a kórházak bevételei és kiadásai között. Megemlítette a tavalyi év megvalósításait - azt, hogy járóbeteg rendelőt alakítottak ki a szülészet mellett, felújították a Megyei Kórház VIII. emeletét, ahol diabetológia, belgyógyászat és ideggyógyászat működik most, s fontos lépések történtek a városi kórház melletti onkológiai központ létesítése érdekében.

Reform

Cseke Attila volt egészségügyminiszter az egészségügyi reform során felmerülő kérdésről szólt, miszerint hogy át kell-e engedni a teret a magán egészségügyi szolgáltatóknak, vagy továbbra is az állami szolgáltatóké maradjon a főszerep, ahogyan ez az európai országok legtöbbjében van. Ha az előbbire esne a választás, nagyon sok közvita kellene megelőzze, jelen pillanatban ugyanis a román társadalom nincs erre felkészülve. Egyúttal - mint elhangzott - az egészségügynek jóval több állami finanszírozásra van szüksége, hiszen Romániában immmár 22 éve, kormányoktól függetlenül a nemzeti össztermék nagyon kis százaléka jut az egészségügyre, a legkisebb Európában. A későbbiek során Monica Hercuţ a napokban közvitára bocsátott egészségügyi törvény több aspektusáról szólt. megemlítette egyebek mellett, hogy regionális egészségbiztostási pénztárak lesznek, s a lakosok többféle biztosítási csomag közül választhatnak.

Megbeszélések

Mint elhangzott, az eddigi megbeszélések során kitűnt, hogy a társadalom fontosnak találja, hogy az állam a továbbiakban is ellenőrzése alatt tartsa az egészségügyi rendszert, hogy az egészségbiztosítási járulékokat garantáltan az egészségügyre fordítsák, hogy megmaradjon az állami egészségügyi ellátás, illetve hogy pontosan lehessen tudni, hogy mit tartalmaznak az egyes biztosítási csomagok. Az előadás után a jelenlévők kérdéseket tettek fel, majd újabb előadások hangzottak el. Szó esett többek között arról, hogy miképpen lehetne előidézni a falusi és városi egészségügyi központok fejlődését, továbbá a sürgősségi egészségügyi ellátás több aspektusáról, az egésszégügyi szolgáltatókkal kapcsolatos adminisztratív kérdésekről.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!