ERDON Helyi hírek

2012.07.08. 17:58

Az érettségizők fele bukott

Kevéssel jobb eredmények születtek az érettségin, mint tavaly, az átmeneteli arány Biharban 53,37%. Az általunk megkérdezettek szerint matematikából gyenge eredmények születtek.

Kevéssel jobb eredmények születtek az érettségin, mint tavaly, az átmeneteli arány Biharban 53,37%. Az általunk megkérdezettek szerint matematikából gyenge eredmények születtek.

 

Vasárnap délután egy óra körül minden Bihar megyei vizsgaközpontban kifüggesztették az eredményeket, s kevéssel később a tanfelügyelőség honlapján is közzétették a kimutatásokat. Ezek szerint összesen 6852-en iratkoztak fel az érettségi egy vagy több próbájára, s közülük 6418-an jelentek meg, 434-en pedig hiányoztak. Négy diákot kizártak, mivel másolni próbáltak, illetve maguknál felejtették a mobiljukat. 2989 azoknak a száma, akik megbuktak, közülük 2474-en ötös alatti átlagot értek el, 515-en pedig 5 és 5,99 között teljesítettek. Az érettségizők 53,37%-a vizsgázott sikeresen, azaz a megjelentek 53,37%-a. 302 érettségiző ért el 9 és 9,99 közötti átlagot, 830 azoknak a száma, akik 8 és 8,99 között teljesítettek, 1046-an értek el 7 és 7,99 közötti átlagot, s 1247 a 6 és 6,99 közötti átlaggal végzők száma.

A legjobbak

„Egész jók az eredmények, főleg, hogy az elméleti líceumokban kifejezetten nagy az átmeneteli arány” - válaszolt kérdésünkre Daniel Negrean Bihar megyei főtanfelügyelő. Ami pedig azokat az iskolákat illeti, ahol 10%-nál is alacsonyabb az átmeneteli arány, a főtanfelügyelő szerint bizonyítékként szolgálnak arra, hogy szükség van a szakoktól függő, differenciált érettségi tételekre.

A kimutatások szerint a legjobban az Emanuel Baptista Iskola érettségizői teljesítettek: mind az 51-en átmentek és nincs hetesnél alacsonyabb átlag. A Betel Pünkösdista Teológiai Líceumban az átmeneteli arány 98,08%, a Gojdu érettségizői pedig 96,41%-ban vizsgáztak sikeresen. Az Aurel Lazăr líceum, a Iosif Vulcan líceum, a barátkai elméleti líceum és a belényesi Samuil Vulcan főgimnázium érettségizőinek szintén több mint 90%-a ment át.

Meglepetés matekből

Leggyengébben a váradi Ioan Bococi szakiskola diákjai szerepeltek, a 13 vizsgázó közül senki nem ment át az összes próbán. A váradi Henri Coandă lceumból minössze egy diáknak sikerült az érettségije, akárcsak a borsi Tamási Áron iskolacsoport érettségizői esetében. A váradi Georgiana magánlíceum diákjai közül kettőnek sikerült az érettségije, a Constantin Brâncuși műszaki kollégium érettségizői közül pedig a 221 jelenlévő közül 8 diák ment át az érettségin.

Az Ady Endre líceumban létesült vizsgaközpontban érettségizőktől megtudtuk: jobb eredményekre számítottak, főleg a matematika vizsga okozott meglepetéseket, ebből a tantárgyból sokkal többen buktak, mint ahányra számítottak, és viszonylag jó matekesek is gyenge eredményeket értek el. „Azt hittük, a román rontja majd az átlagainkat, nem gondoltuk, hogy matematikából ilyen gyenge eredmények lesznek” - mondta egyikük. Amúgy, míg az Ady Endre Középiskola nappali tagozatosai hetven százalékban átmentek, az átmeneteli arány az estisek által elért eredményeket beleszámítva 61,57%. Itt egyébként a 194 felíratkozott közül 190-en jelentek meg az érettségin, közülük 117-en mentetk át, és 73-an buktak. Ez utóbbiak közül 6 esetben minden tantárgyból megvolt az ötös, azonban az átlag nem érte el a hatost, így ismételniük kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!