ERDON Helyi hírek

2012.06.21. 12:03

Zsugán János emlékkiállítás

Zsugán János, a nagyváradi Tibor Ernő Galéria alapító tagjának és egykori művészeti vezetőjének emlékkiállítását nyitották meg június 20-án a galéria székhelyén.

Zsugán János, a nagyváradi Tibor Ernő Galéria alapító tagjának és egykori művészeti vezetőjének emlékkiállítását nyitották meg június 20-án a galéria székhelyén.

Az emlékkiállításon egykori alkotótársára Széll Katalin képzőművész emlékezett.Elmondta, hogy a kiállítás erejéig a család és a barátok adták kölcsön Zsugán János festményeit, amelyek a művész más-más alkotói időszakából valók. Megtalálhatók közöttük kisfia gyermekkori portréja, a korabeli várad nevezetes karakterei, portrék stb. „Ismeretségünk a galéria több alapítótagjával, már a 80-as évekbe kezdődött. Együtt jártunk a Szakszervezeti Kultúrházba festő körbe. A kultúrház előcsarnokában szinte állandóan volt kiállítási lehetőség. A 89-es változáskor megszűnt a tevékenység, de 1990 januárjában megszerveztük az alkotó művészek találkozóját, amelyen megbeszéltük, hogy legyen tovább”-hangzott el a visszaemlékezésben. A gyűlést Rob Tibor, Zsugán János és Széll Katalin vezette le. Vélemények és ötletek hangzottak el.

Megnyílik a galéria

A Kanonok soron megtalálták a megfelelő helyet, amelyet 5 évre bérmentesen kaphattak meg, ha rendbe hozzák. A takarítási munkálatok után megnyitották a galériát, és Zsugán Jánost nevezték ki művészeti vezetőnek egy évre. A tervek szerint évente mást választottak e tisztségre, de a problémákat egy közösségként oldották meg. A továbbiakban a galéria életéről, Zsugán János tevékenységéről, alkotótáborairól, egyéni kiállításairól esett szó. „1998. március 19-én kaptuk a szomorú hírt, hogy Zsugán János kedves barátunk eltávozott. Március 21-én kísértük utolsó útján az 52 éves művész kollégát, barátot. Nyugodj békében Jancsi!”- tette hozzá végezetül Széll Katalin. A kiállításmegnyitón a zenei momentumot Trifán László és Kinda Péter szolgáltatta, és egy Reményik verssel készült Németh Katalin. Az emlékezéssel egybekötött kiállításmegnyitó szeretetvendégséggel zárult.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!