ERDON Helyi hírek

2012.06.07. 16:58

Visszatekintő – 2008: Nyertes már az első fordulóban

Ilie Bolojan liberális politikus a 2008. június 1-jén rendezett helyhatósági választásokon már az első fordulóban elnyerte a nagyváradi polgármesteri tisztséget.

Ilie Bolojan liberális politikus a 2008. június 1-jén rendezett helyhatósági választásokon már az első fordulóban elnyerte a nagyváradi polgármesteri tisztséget.

 

„Noha a Bihar Megyei Választási Iroda lapzártánkig még nem erősítette meg hivatalosan, de a Nagyváradi Választási Iroda már kimondta a végeredményt: Nagyváradon Ilie Bolojan nyerte a polgármesterválasztást. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje 50,4 százalékot kapott, ami azt jelenti, hogy már az első fordulóban megszerezte a polgármesterséget. Nagyvárad ’89 utáni történetében most történik meg először az, hogy egy jelölt már az első fordulóban megnyeri a választásokat, eddig ugyanis mindig szükség volt második fordulóra is. Mihai Groza és Biró Rozália, Nagyvárad jelenlegi polgármestere, illetve alpolgármestere szoros küzdelmet vívtak egymással, előbbi 20,5, utóbbi 20 százalékot kapott. A váradi Helyi Tanácsra leadott szavazatok összesítése alapján a PNL nyert és tíz mandátumra számíthat a képviselőtestületben. Az RMDSZ megtartja pozícióját, ugyanis a következő ciklusban is hét tanácsost küldhet a helyi közgyűlésbe, csakúgy mint a Demokrata-Liberális Párt (PD-L). Ez utóbbi párt viszont biztos nem örül ennek, hiszen a most lezáruló ciklusban tíz tanácsossal rendelkezett a nagyváradi önkormányzatban. Helyet kap a Helyi Tanácsban a Szociáldemokrata Párt (PSD) is, mely három tanácsosra számíthat. A váradi magyarság számára mindenképpen örvendetes fejlemény, hogy a Corneliu Vadim Tudor nevével fémjelzett Nagy-Románia Párt (PRM) nem jut be a Helyi Tanácsba, holott az elmúlt négyéves ciklusban két tanácsosa is volt Nagyváradon. (…) A 61,9%-os feldolgozottság alapján szinte biztosnak látszik, hogy a PRM a Megyei Tanácsból is kiesett. A Magyar Polgári Párt nem jutott be sem a Helyi, sem a Megyei Tanácsba.” (Pap István, BN, 2008. június 3., 1. oldal)

Polgármesterek

A Bihar megyei magyar közvéleményt az foglalkoztatta elsősorban, hogy hány RMDSZ-es polgármester lesz a megyében. Az első fordulóban 17 RMDSZ-es jelölt már elnyerte a polgármesteri mandátumot, a második fordulóban még tizenkét RMDSZ-es jelölt maradt versenyben. A Bihari Napló 23 RMDSZ-es polgármester című cikkéből idézünk. „A helyhatósági választások második fordulójában a Bihar megyei RMDSZ-nek tizenkét településen volt esélye arra, hogy megszerezze a polgármesteri széket. Hat helységben győztek a jelöltjeik. (…) Az első végeredmény Tótiból «futott be» vasárnap este körülbelül fél tíz óra körül, az utolsó pedig Köröstárkányból, negyed tizenkettőkor. Mint ahogyan az információkból kiderült, a helyhatósági választások második fordulójában Bihar megyében hat RMDSZ-es polgármesternek sikerült győznie, hat pedig alulmaradt ellenfelével szemben. Ha a 2004-es eredményekhez mérjük az adatainkat, azt mondhatjuk, hogy négy évvel ezelőtt az RMDSZ-nek huszonegy polgármestere volt, most pedig huszonháromról beszélhetünk. Ott, ahol a magyarság többségben van, mindenütt sikerült megszereznünk a polgármesteri széket, kivéve Köröstárkányt. Külön örülök annak, hogy fiatal jelöltekkel tudtunk nagyon sok helyen nyerni. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb eredményt és meglepetést megyei szinten Alsólugason értük el, ahol a magyarság húsz százalék alatti aránya mellett sikerült megszereznie a polgármesteri széket fiatal, huszonnyolc éves polgármesterjelöltünknek, Sorbán Leventének. Tótit is ki szeretném emelni ebből a szempontból, ahol Vincze Nándor győzött. Nagyon sajnálom Margittát: úgy érzem, hogy ott az a kevés különbség, amivel vesztettünk, az egyébként azt mutatja, hogy nagyon jól dolgozott a polgármesterünk, de nem tudtuk megfelelőképpen tudósítani minden eredményünkről a saját közösségünket. Sajnálom ugyanakkor, hogy a nyertes fél támogatói máris magyarellenes hangokat ütöttek meg. Margittának annál többre van szüksége, mint hogy egy nemzetiségi konfliktus teljes közepébe csöppenjen – nyilatkozta lapunknak Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a tizenkét településről beérkező választási eredményeknek ismeretében.” (Ciucur L. Antonius, BN, 2008. június 17. 3. oldal).

Összeállította: Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!