ERDON Helyi hírek

2012.06.05. 13:32

Új iskolaépület alapkövét tették le

Az érmihályfalvi Bernáth József Református Iskola új épületének alapkövét tették le június 3-án délben. A Nemzet Összetartozásának Ünnepe alkalmából almafát is ültettek az iskola udvarán.

Az érmihályfalvi Bernáth József Református Iskola új épületének alapkövét tették le június 3-án délben. A Nemzet Összetartozásának Ünnepe alkalmából almafát is ültettek az iskola udvarán.

 

Az ünnepség istentisztelettel kezdődött, majd a gyülekezet a Vitézi Rend zászlóvivőinek vezetésével vonult át a templomból az iskola udvarára, hogy tanúja legyen a gyülekezet-történeti eseménynek. A Trianon-himnusz (Tartsd magad nemzetem...) elhangzása után Kovács Zoltán főgondnok, független polgármesterjelölt mondott beszédet. Ebben megemlítette, hogy 200 éve nem építettek új iskolaépületet a református gyerekek számára - de erre most eljött az idő. A gyülekezetnek már 1740-től pontos kimutatása van a református iskola rektorairól, kántortanítóiról, a diákokról - mindez tükrözi a folytonosságot, a tudás utáni vágyat, a felekezeti oktatás népszerűségét.

Üzenet a jövőbe

A jelenlegi presbitérium 2011./22.-es határozatában egyhangúan kimondta az új iskolaépület szükségességét, és a felépítés terhének vállalását. "A püspökség és a többi intézmények vezetői még nem nyilatkoztak", mondta a főgondnok, hozzátéve, hogy a tervek szerint az új épület a XXI. századnak megfelelő lesz. Az eseményen szavalattal közreműködött Balázs Eszter diák, illetve Molnár Lilla óvónő, a beszéd után pedig az Aranykapu napközi csoportjainak, illetve az iskola első és másodikos tanulóinak műsora következett. Az alapkőbe tett "időhengerbe" az épület látványterve mellé emléklap, az ünnepség programja, a presbitérium, illetve az óvodások és iskolások névsora, fotója, az egyházközség újságjának ünnepi száma került.

"A nemzet almafái"

A hengert Kovács Zoltán főgondnok és Balázs Dénes lelkipásztor tette az alapba, ezt követően pedig a lelkészek és a presbiterek után "mindenki, aki a közösség építésén dolgozik" (pedagógusok, de gyerekek is) egy-egy serpenyő betont tettek az alapba. Balázsné Kiss Csilla lelkész áldása után, az udvar egy távolabbi sarkában került sor "a nemzet almafájának" elültetésére. ( A Nemzet Összetartozásának Ünnepe alkalmából szerte a Kárpát medencében került sor hasonló faültetésre.) A facsemetét Kovács Zoltán főgondnok ültette el, az ünnepség a Himnusz éneklésével zárult.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!