ERDON Helyi hírek

2012.06.17. 12:23

Szilágyi Mátyás búcsúfogadása

Maga a diplomata pálya, mint minden pálya művelőjének vonzó. A diplomata pályának is megvannak a maga szigorúan betartott szabályai, melyeket nem titkolnak, hiszen sok közülük nemzetközi szokássá alakult. Egy diplomáciai megbízatás négy évig tart.

Maga a diplomata pálya, mint minden pálya művelőjének vonzó. A diplomata pályának is megvannak a maga szigorúan betartott szabályai, melyeket nem titkolnak, hiszen sok közülük nemzetközi szokássá alakult. Egy diplomáciai megbízatás négy évig tart.

Ennek értelmében Szilágyi Mátyás joggal tudatta a nagyvilággal, mint Magyarország kolozsvári főkonzuljaként hivatali küldetése a végéhez közeledik. Mely azt jelenti, búcsúfogadása, következik.

Igen sikeres kolozsvári tartózkodása alkalmával a kolozsváriak, az Erdély közösségeinek tiszteletét nyerte el. Népszerűsége napról napra nőtt, hiszen jól átgondolt és megfontolt tevékenysége a küldő hazája hírnevét növelte. Személyisége biztos garancia volt arra, amit tett az országa javára szolgál.

A fogadáson mondott beszédéből többek között felelevenítenék néhány gondolatot:

Kolozsvár nemcsak Erdély fővárosa, a magyar-román történelmi együttélés színhelye, de a városban élő magyar- román- német kultúra városa is. Hunyadi Mátyás szülővárosa, Bocskai István fejedelem, Bánffy Miklós író, Dsida Jenő költő, Kós Károly (építész, író, grafikus, könyvtervező, szerkesztő, könyvkiadó, tanár, politikus), Márton Áron Erdély püspökének, Szabédi László költő ( újságíró, műfordító, Bolyai Egyetem tanára), ugyanakkor Lucian Blaga román filozófus és költő, Alexandru Borza botanikus, Tiberiu Popoviciu matematikus, Constantin Daicoviciu történész, Adriano Marino író városa is.

Kulturális és oktatási intézményeinek gazdagsága páratlan. Nagy történelmi múlttal rendelkezik ez a város. Kulturális és történelmi intézetek gazdagsága páratlan. Magyarország határain kívül, itt van egyedül önálló magyar operaház. Kolozsvár egyetemi város.

Kolozsvár egyetemei közül megemlítette, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar vonala, a Sapientia- Erdélyi Magyar Tudományegyetem jelentős szerepet tölt be a kulturális és tudományos életben. Elősegíti az erdélyi magyar tudományos élet fejlődését. Történelmi egyházak központja.

Szeretné, ha a város minden lakója kellő képen tájékozódna ezekről az értékekről, elsajátítván a receptivitás elvét, megbecsülvén a város történelmi múltját. Közös érdekünk és vágyunk, hogy Kolozsvár elnyerje az Európa Kulturális Fővárosa nevet, melyet a város kultúrája és történelme megérdemelne. Kívánom, hogy a román- magyar kapcsolatok dinamikusan tovább fejlődjenek.

Minden magyar szervezetnek szeretne gratulálni, valamint azoknak, akik részvettek a választásokon. A magyar képviseletek vehessenek részt a város irányításának felelősségében. Tevékenységüket figyelemmel fogja követni továbbra is. Mindenkire az Isten áldását kérte.

A elhangzott beszédet román nyelven is felolvasták.

Sipos Gábor, az Erdélyi Múzeum Egyesület elnöke, Gergely István képzőművész által alkotott, Mikó Imrét ábrázoló emlékplakettet adott át az ünnepeltnek. Majd méltatta azt az értékes tevékenységét, melyet Szilágyi Mátyás főkonzul kolozsvári tartózkodása alkalmából a tudományos élet megnyilvánulásaival kapcsolatban tanúsított. A búcsúzás a számvetés és köszönés ideje. Az intézmény legfontosabb eseményein Szilágyi Mátyás mindig ott volt, ami az embereknek biztatást jelentett.

Szilágyi Mátyás szerint a közösség kulturális és tudományos összefogása, identitásának fontossága Erdély területére kiterjed. Az élenjáró személyiségek tevékenysége példát mutathat a közösségének is. A múlt és jelen értékeit ápolni, és megfelelő keretben a közösség összefogása, az új tudományos és gazdasági keretben való elhelyezése Magyar Kulturális Intézet megteremtéséhez járulhat hozzá. Ami az identitás tudatot is erősítheti.

Az Erdélyi Közművelődési Egyesület elnöke, Dáné Tibor Kálmán szerint Szilágyi Mátyás a közéletnek nemcsak állandó látogatója volt, hanem mozgatója is. Jelenléte példamutatóan hatott másokra is. Számos olyan eseményt szervezett, mely tartalmával hatott a jelen lévőkre is.

Majd az átadandó diploma szövegét felolvasta.

A főkonzul úr válaszában arról a fontos tevékenységről szólt, amit az EMKE kifejt. Tevékenysége az erdélyi közösségnek mennyire fontos. Nélküle az erdélyi művelődési és szellemi élet nem képzelhető el.

A búcsúfogadáson a Tarisznyás együttes, valamint a Báthory István Elméleti Líceum Reneszánsz együttese lépett fel.

Szilágyi Mátyás négyéves tartózkodása alatt kitörülhetetlenül beírta nevét azok körébe, akiknek Erdély, Kolozsvár mindig szívügyük volt.

Kolozsvár lakói, nemzetiségtől függetlenül, várják vissza azt az embert, aki nemcsak főkonzul volt, hanem meg tudta őket hallgatni.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!