ERDON Helyi hírek

2012.06.20. 15:23

Remélik, lesz miből folytatni a munkát

Bihar megye - Nyiri Sándort megyei szinten is kiemelkedő szavazataránnyal (81%) választották újra Kiskereki község polgármesterének. Az elöljáró a kampányban történt megdöbbentő esetről is beszámolt.

Bihar megye - Nyiri Sándort megyei szinten is kiemelkedő szavazataránnyal (81%) választották újra Kiskereki község polgármesterének. Az elöljáró a kampányban történt megdöbbentő esetről is beszámolt.

 

-Kiemelkedő szavazati aránnyal választották újra. Minek tulajdonítja ezt?

-Őszintén szólva az EMNP nem tudott hiteles ellenjelöltet állítani. Talán ez annak is betudható, hogy fiatal pártról van szó, és sietniük kellett, így nem nézték meg alaposan, hogy ki is áll soraikba – olyanok, akik korábban már leszerepeltek, most pedig megint. Úgy érzem, hogy a funkcióm nem is volt veszélyben, inkább a tanácsosi csapatért zajlott a küzdelem. Arra számítottunk, hogy több szavazatot fognak kapni, és akár 2 vagy 3 tanácsost is be tudnak juttatni. Ráadásul a roma párt is megalakult, amit szintén nem nagyon értettünk, hiszen a közösségben megjelent egy megyei vezérük, aki csak „megkeverte” őket, és a végén azt sem tudták, kire szavazzanak, sok érvénytelen voksot produkálva. Szóval, a versenytársak végül már a polgármesterséget nem annyira forszírozták, ellenben 4 vagy 5 tanácsosi helyre számítottak. Végül a 11 tanácsoből 10 RMDSZ-es, és a töredékszavazatokkal lett egy EMNP-s. Korábban ugyanígy volt, csak akkor MPP-s volt az RMDSZ-esek mellett.

-Úgy hallottam, kirívónak mondható eset is történt a kampányban...

-Nem fogalmazok túlzóan, ha azt mondom, ennyire „mocskos” kampány még nem zajlott ellenünk. Ez meglepő, és egyben elkeserítő is egy olyan közösségben, ahol mindenki ismeri a másikat. Még akkor is, ha csupán egy maroknyi embertől fakadt az egész, hazugságokkal, meghamisított plakátokkal. Eddig el sem tudtam volna ezt képzelni Kiskerekiről, mely egyébként egy csendes község. A kirívó eset pedig, hogy itthon, a szülőfalumban megfenyegette a családomat egy falubelim azzal, hogy – idézem – kiírt bennünket! Sőt, még akciófilmekbe illő koreográfia is készült erre, amit most ne részletezzünk. Én ezt nem vettem komolyan, de megdöbbentett, hogy ebben a faluban megtörténhet ilyesmi, egy választási kampányban, ráadásul egy olyan személytől, akinek esélye nem volt – ezt igazolják az eredmények is. Ez olyan jelenség, aminek gátat kell szabni, ilyet nem engedhet meg magának társadalmunk.

-Vannak új tagok az önkormányzatban?

-Vannak új tanácsosaink, és új arcok is vannak. A 10 tanácsos közül 2 még soha nem volt tanácsos, illetve vannak többen, akik „visszatérők”, mert korábban már voltak képviselő-testületi tagok.

-Milyen munkához fognak az új testülettel?

-Viccesen azt is mondhatnám, hogy megnyertük a választást, most pedig lehet majd bujkálni fogunk a hitelezőink elől. Ugyanis azt a 320 ezer lejt, amit még az előző kormány kiutalt, és amit vissza kellene adni, mi beépítettük a költségvetésbe. Mi egyike vagyunk azoknak az önkormányzatoknak, melyek költségvetését a szó szoros értelmében még az utolsó pillanatban jóváhagyták a megyei illetékesek. Talán 5 vagy 6 ilyen önkormányzat van a megyében – de a pénz most „függőben” van. Mi a pénzünk tudatában dolgoztunk: utakat köveztünk, játszóteret építettünk, nyersanyagokat szereztünk be. Most ellenben fizetni kellene - ha lenne miből, ezért reméljük, hogy az Alkotmánybíróság ítéletének érvényt szereznek, és hozzáférhetünk a pénzhez – máskülönben tartozni fogunk a hitelezőinknek. A Kereki-Keserű út felújítása, valamint annak folytatásában a Keserű belterületén lévő útjavítás folytatódik (árkok, bejárók), valamit Kerekiben a vízhálózat befejezésére is sor kerül a nyáron. A 322-es pályázat keretében lesznek aszfaltozások (főleg Asszonyvásárán), ide tartozik még a keserűi kultúrház felújítása és egy közösségi épület felépítése Kerekiben. Ezen kívül nem sok mindenre lesz lehetőség, de amit lehet, azt az igényekhez igazítjuk. Fontos feladat lesz például a közvagyon, és az emberek személyes vagyonának – értem alatta a háztáji vagy a mezei terményeket – megvédése is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!