ERDON Helyi hírek

2012.06.20. 12:40

Különleges tanévzáró ünnepséget tartottak

Nagyvárad- Szerda kora délelőtt különleges tanévzáró ünnepséget tartottak a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola I-IV. osztályos diákjai számára a tanintézmény Körös/Tudor Vladimirescu utcai épületrészében. A speciális bevonulást az érdi testvériskolától örökölték a szacsvaysok.

Nagyvárad- Szerda kora délelőtt különleges tanévzáró ünnepséget tartottak a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola I-IV. osztályos diákjai számára a tanintézmény Körös/Tudor Vladimirescu utcai épületrészében. A speciális bevonulást az érdi testvériskolától örökölték a szacsvaysok.

 

Több szempontból is különleges volt az elemista diákok számára szerda kora délelőtt szervezett tanévzáró ünnepség a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola Körös utcai épületrészének udvarán. Amellett, hogy az első olyan tanév zárult, melynek során az iskola hivatalosan is a mártírjegyző nevét viselte, egy csodálatosan koreografált bevonulás tette emlékezetessé a rendezvény nyitányát. Tunyogi Katalin tanítónőtől megtudtuk: három évvel ezelőtt az azóta más néven működő érdi Széchenyi István Általános Iskolában járt, ahol egy jubileumi ünnepségen látta a tegnap nálunk is bemutatott bevonulást. Azért javasolta ennek átvételét, illetve „átörökítését” hagyományteremtő szándékkal, mivel úgy gondolja, hogy a jót és a szépet nem szégyen átvenni, sőt büszkeség mindkét félnek.

Az utolsó csengőszó után a tantestület nevében Szilágyi Mária tanítónő köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta: az oktatók azon munkálkodnak, hogy a tanítványaiknak a lehető legtöbbet adják, gyökereket és szárnyakat. A múlt ismerete nélkül ugyanis nincs jövendő, de tenni is kell annak érdekében, hogy valaki magyarnak, váradinak és szacsvaysnak mondhassa magát. Megjegyezte: a jelenlevő gyermekek kezükbe vették a kezdeményezést, bizonyították tudásukat és kreativitásukat, a negyedikesek pedig kirepülnek, de remélhetőleg nem feledkeznek majd meg egykori fészkükről.

Tanácsok

Kecse Gabriella aligazgatónő arra hívta fel a figyelmet: az évzárás mindig az összegzés pillanata is, és az ilyenkor szokás legek említése közepette fontos kiemelni azt, hogy az ebben az épületben dolgozó kilenc kollégája minden nap úgy készült, hogy a legszebbet, -jobbat és -tartalmasabbat nyújtja diákjainak, egy olyan jelent biztosítson részükre- többek közt az országban talán egyedülálló módon felvállalt helytörténeti ismeretek oktatásával is-, melyre lehet jövőt építeni. Hozzátette: a gyermekek pedig a maguk részéről színvonalas versenyeken elért eredményeikkel járultak hozzá ahhoz, hogy a Szacsvay név hallatán ne csupán a szobor jusson a váradiak eszébe. Biró Rozália alpolgármester köszönetet mondott a pedagógusoknak, amiért „hihetetlen emberi nagyságukról” tettek tanúbizonyságot azáltal, hogy gondjaikat félretéve mindig mosolyt ültettek a gyermekek arcára. A kisdiákoknak azt kivánta: az elmúlt hónapokban, években felfedezett, illetve megszerzett forrás és erő legyen kiapadhatatlan számukra mindannyiunk örömére, a szülőknek pedig azt tanácsolta: a vakáció ideje alatt legyen türelmük több időt tölteni gyermekeikkel, hogy meglássák bennük és eltanulják tőlük a hétköznapi csodákat.

Pásztor Gabriella tanfelügyelő két dolgot javasolt a nyárra: a felnőttek megfontoltan és átgondoltan próbálják megszervezni a vakációs programokat, a lehető legrövidebb időn belül tervezzék ezt meg, a gyermekek pedig rajzok vagy pár sor formájában örökítsék meg naponta mindazt, ami történik velük, mert ha sokat olvasnak és játékos körülmények közt bővítik az ismereteiket, akkor nem kell elmenjenek Párizsba ahhoz, hogy élménydús szünidejük legyen.

Elbúcsúztak

A beszédek elhangzása után került sor az oklevelek átnyújtására, majd a harmadikosok egy zenés-táncos produkcióval vettek búcsút egy évvel idősebb társaiktól, a negyedikesek pedig átadták nekik az iskola emlékkönyvét és a zászlót. Ezt követően az udvar kiürült és az osztálytermekben folytatódott a búcsúzkodás.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!