ERDON Helyi hírek

2012.06.07. 15:06

Korszerű CT-berendezés a Megyei Kórházban

Június 7-én a Biharmed projekt utolsó lépéseként felavatták a modern CT (Computer tomograf) berendezést a Bihar Megyei Sürgősségi Kórházban.

Június 7-én a Biharmed projekt utolsó lépéseként felavatták a modern CT (Computer tomograf) berendezést a Bihar Megyei Sürgősségi Kórházban.A Bihar Megyei Tanács kezdeményezésére 2011 márciusában elindított határon átnyúló projekt részeként a váradi megyei kórházban június 7-én adtak át egy új CT-t. Nagyváradon ez az ötödik és egyben legkorszerűbb CT berendezés. A projekt partnerei a megyei tanács, a megyei kórház, a félixfürdői Rehabilitációs Klinika, a debreceni Kenézy Kórház és a debreceni Egészségügyi Járóbeteg Központ. A Magyarország – Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretén belül mindkét megyében fontos fejlesztéseket hajtottak végre, a debreceni kórház az MRI Központ felépítése után egy MRI berendezést kap, a félixfürdői kórház egy LOKOMAT járáskészség-visszaállító gépet kapott, a megyei kórház a CT mellett egy DEXA csontsűrűség mérő készüléket, két mozgásrehabilitációs asztalt, egy ortopédiai műtőasztalt és egy C-karú röntgenkészüléket kapott.

Korszerű gép

Gheorghe Carp a megyei kórház igazgatója a CT-berendezés átadási ünnepségén elmondta, hogy a projekt összértéke 2 133 261,32 euró, amelyből 1 909 898,28 az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a két állam finanszírozása, míg 223 363,04 euró az önrész. A megyei tanács 790,72 euró, a megyei kórház 14 062,72 euró és a Félix fürdői kórház 5 000 euró önrésszel szállt be a költségekbe. Hozzátette, hogy a kórháznak van képzett személyzete a gép kezelésére, amelyet jövő héten már használatba is állítanak. Szabó Ödön a projekt kezdeményezője elmondta, hogy nincs más hátra, minthogy a két város szakemberei megosszák szakmai tudásukat, orvosi információkat stb. Elmondta továbbá, hogy ugyanolyan fontos kiemelni a magyarországi partnereket is, akik nélkül a projekt nem jöhetett volna létre. Az új berendezéseknek köszönhetően csökkenni fog a diagnosztikai idő, és sokkal hatékonyabb lesz a kivizsgálás.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!