ERDON Helyi hírek

2012.06.04. 11:02

Ifjúsági istentisztelet: Családba üt a ménkű?

Családba üt a ménkű címmel evangelizációs keresztyén ifjúsági istentiszteletet tartottak június 3-án, Szentháromság vasárnap a Nagyvárad-velencei református templomban.

Családba üt a ménkű címmel evangelizációs keresztyén ifjúsági istentiszteletet tartottak június 3-án, Szentháromság vasárnap a Nagyvárad-velencei református templomban.Igei szolgálatot végzett Nagy Bálint, szilágyperecseni lelkipásztor aki a család fontosságáról beszélt a következő két igerész alapján: „Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked” (2Mózes 20, 12) és „ az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz, hogy el ne jőjjek és meg ne verjem e földet átokkal” (Malakiás 4, 6). Nagy Bálint kiemelte, hogy a fogyasztói világnak megéri, hogy a családok szétszakadjanak, hogy beléjük csapjon a ménkű, hiszen akkor nem egy, hanem két televízió és egyéb használati cikk szükségeltetik. Feltette a kérdést: vajon a mennyből érkezik a csapás vagy máshonnan? Hangsúlyozta, hogy a mennyből nem érkezik támadás a családok felé. „Mennyei íze van az Istentől megáldott családi életnek. Érdemes kivárni, készülni az áldott családi állapotra”-tette hozzá. Elmondta, ha a családi fészek melege hiányzik, a gyermekek nagy hátránnyal indulnak az életben, ami a későbbi családalapításnál, gyermeknevelésnél szintén problémát okozhat. „A jó családi légkör olyan, mint a fa, amelyik jó táptalajt kap. Így gyökeret tud ereszteni, rügyeket hajt és megtermi a lélek gyümölcseit”-fűzte hozzá a lelkipásztor.

Családi élet

A családnak minden fázisban működnie kellene: a gyermekek, szülők, nagyszülők, nagybácsik, nagynénik, keresztszülők és unokatestvérek közötti együttműködés szükséges. A családi rendszerben minden változás krízishelyzetet okoz, felborítja a megszokott rendszert. Nagy Bálint saját családjának történetén keresztül mutatta be a családi kötelékek ápolásának fontosságát. „Életünkben mindig történnek változások, a kérdés csak az, hogyan állunk ezekhez. Bátrak vagyunk és keressük a kalandokat, vagy görcsösen ragaszkodunk a megszokott dolgainkhoz. Fel kell készülni a változás okozta krízisekre, mert egyébként nagy törésként éljük meg azt. Tennünk kell azért, hogy jól működjön a családi élet, és nem elutasítani a problémákat”-fűzte hozzá végezetül. Az igehirdetést követően bizonyságtételre került sor, majd a szilágyperecseni ifjúsági csoport szolgált. Az ifjúsági alkalmon az igehírdetés előtt, és azt követően a velencei református egyházközség saját zenekara, a Heaven’s Satellite együttes énekelt keresztény ifjúsági dalokat.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!