ERDON Helyi hírek

2012.06.28. 14:41

Felnőtt kórusok találkozója Székelyhídon

Bihar megye - Idén XXI. alkalommal rendezték meg az Érmelléki Felnőtt Kórusok Találkozóját, amelynek Szentháromság vasárnapján (június 3) az Érmellék központjává vált székelyhídi református egyházközség adott helyet.

Bihar megye - Idén XXI. alkalommal rendezték meg az Érmelléki Felnőtt Kórusok Találkozóját, amelynek Szentháromság vasárnapján (június 3) az Érmellék központjává vált székelyhídi református egyházközség adott helyet.

 

A kórustalálkozó istentisztelettel kezdődött, ahol Szabó Zsolt szalacsi lelkipásztor tolmácsolta Isten üzenetét, majd a házigazda Rákosi Jenő esperes köszöntése követte. A találkozón Kiss Huba-Ernő, a nagyvárad-olaszi református egyházközség kántorát is köszönthettük, aki szakértő szemmel (füllel) követte végig a kórusok szolgálatait. A köszöntések után a szolgálati sorrend eldöntése következett, amely sorshúzás alapján történt a 12 résztvevő kórus között. Elsőként az érkörtvélyesi kórus szolgálatát hallhattuk Szűcs Levente kántor vezetésével, akik rendszeres résztvevői kórustalálkozóinknak. Az érbogyoszlói kórust Mészáros Csilla kántor-vallástanár készített fel, mindössze néhány éve alakultak, de ez az idő elég volt arra, hogy jól összekovácsolódva három szólamra szépen énekeljenek. Nagy örömünkre új kórust is köszönthettünk, ugyanis az idén alakult érsemjéni kórus is bemutatkozott Csáki Károly kántor vezetésével, akik újult lendülettel indultak, ígéretes és színvonalas zenei jövő előtt állnak.

Szép énekhangzás

Az albisi kórust Herman Csaba kántor vezényelte, igyekeznek évről évre legjobb tudásuk szerint értékes zenei darabokkal dicsérni az Urat. A gálospetriek kórusát Sass Gáspár kántor vezette, akik szintén rendszeres résztvevői a találkozóknak és az áldozatos munka meghozza gyümölcsét, hiszen egyre szebben énekelnek. A gálospetriek szolgálatát a nagyon jól összekovácsolt érszőllősi kórus szolgálata követte Dolhai Benjámin vezetésével, akik az idén is tiszta, magabiztos és színvonalas énekléssel örvendeztették meg az egybegyűlteket. A házigazda Székelyhíd kórusa a nemrégiben újjáalakult formájában mutatkozott be, amely egyben a nagy létszámú kórusok egyike volt a találkozón, vezetője Bozsóky Sára kántornő. A házigazdák énekszolgálata azt sugallta, hogy a szervezés mellett a felkészülésre is fordítottak elég időt, hiszen nagyon szép énekhangzást hallhattunk tőlük. A Lőcsei László kántor által vezetett margittai kórus az idén is színvonalas énekekkel és komoly felkészüléssel vett részt a kórustalálkozón, az egyedüli kórus, mely népdalzsoltár feldolgozást is bevett a repertoárjába. A berettyószéplaki kórust Bede Erzsébet kántornő vezette, szolgálatukon észrevehető volt az összhang és a kifinomult hangzás.

Meglepetés a végére

Az érkeserűi kórus egyedi felállásban, a többi kórustól eltérően egynemű és szólóénekessel rendelkező kórusként szerepelt Nyéki Enikő kántornő vezetésével. Bizonyították, hogy kisebb létszámmal és kevesebb szólammal is lehet tisztán és szépen énekelni. A bihardiószegi Asók István énekkar Ghitea Angéla kántornő vezetésével évek óta felemelő, színvonalas zenei szolgálattal képviselteti magát a kórustalálkozókon. A kórus kitartása és szolgálatkészsége dicséretre méltó, hiszen ők is a kezdetektől résztvevői a találkozóknak. Végül, de nem utolsó sorban öröm volt számunkra, hogy a szalacsi kórus egy év kihagyás után ismét együtt volt velünk Botos Magda kántornő vezetésével, szívvel-lélekkel, és nem megtört reménnyel, hanem újult lendülettel készültek és szolgáltak. A kórusok szolgálatát egy meglepetés követte, hiszen a kórusvezetők is készültek egy közös énekszámmal (Mindig velem, Uram), megköszönve ezzel a kórustagok munkáját és kitartását.

Közös éneklés

A kórusokat néhány mondatban Kiss Huba-Ernő értékelte szakmai szempontból, kiemelve a pozitívumokat és buzdítva az énekkarokat a további zenei szolgálatokra. A XXI. kórustalálkozó záró momentumaként két közös ének következett, a 42. zsoltár feldolgozása és az Ősi ír áldás, amelyek négy szólamra csendültek fel a több mint 250 kórustag ajkáról - méltó és ünnepélyes befejezése volt a 2012-es kórustalálkozónak. Emlékképpen Rákosi Jenő érmelléki esperes emléklapot adott át a kórusvezetőknek és egy csokor virággal köszönte meg munkáikat, Isten áldását kívánva további szolgálataikra. Az ünneplés a gyülekezeti teremben folytatódott, ugyanis a házigazdák gazdag szeretetvendégséggel készültek.

Herman Csaba egyházmegyei zenei előadó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!