ERDON Helyi hírek

2012.06.07. 11:56

„Az új egység szolgálata komoly feladat”

„A magyar kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a határon túli magyarságban semmiképpen sem lehetünk egyik vagy másik párt szekértolói. Azokat a törekvéseket fogjuk támogatni, amelyek az egység irányába mutatnak” - fogalmazott Németh Zsolt magyar parlamenti államtitkár azon a lakossági fórumon, amelyet Csíkszeredában tartottak szerdán este.

„A magyar kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a határon túli magyarságban semmiképpen sem lehetünk egyik vagy másik párt szekértolói. Azokat a törekvéseket fogjuk támogatni, amelyek az egység irányába mutatnak” - fogalmazott Németh Zsolt magyar parlamenti államtitkár azon a lakossági fórumon, amelyet Csíkszeredában tartottak szerdán este.

 

Az összetartozás napja mögötti eszmére építette fel beszédét az Erdélyi Magyar Néppárt meghívására Csíkszeredában közéleti fórumot tartó Németh Zsolt magyar parlamenti államtitkár. Mint érvelt, az összetartozásnak a része az a mélyen húzódó értékrend és barátság is, amely 22 éve köti össze Tőkés László püspökkel, dr. Soós Szabó Klárával és a néppárti csillag mögé felsorakozó valamennyi magyarral, és bár az EMNP védnökének meghívására maga is pártrendezvényen vesz részt, ilyenkor „mi nem kampányolunk, hanem megbeszéljük közös dolgainkat”.

Az ilyen közös dolgok részét képezik azok a célok is, amelyeket Csíkszereda néppárti polgármesterjelöltje, dr. Soós Szabó Klára tűzött ki maga elé. „Nem vagyok megélhetési politikus, és nem is akarok az lenni. Önkormányzati képviselőként alkalmam volt rálátni a hiányosságokra, amelyek a város vezetésében történtek. Ezeket szeretném orvosolni, elsősorban bebizonyítani, hogy lehet tisztességesen, korrupciómentesen és kellő alázattal várost vezetni. A Városháza legyen a város háza, amely Csíkszereda minden polgárát szolgálja, nem csak érdekcsoportokat vagy klikkeket” - fogalmazott a polgármesterjelölt. Azokra a vádakra reagálva, miszerint más ország politikusai is beleszólnak az erdélyi politikába, dr. Soós Szabó Klára úgy érvelt, családon belül vagy barátok között az a természetes, ha egymást segítik, amikor azt valamelyikük igényli. „Németh Zsolt is ugyanezt teszi, 22 éve a barátunk, évente a Tusványoson együtt osztjuk meg gondjainkat, problémáinkat, és együtt vázoljuk fel a magyar nemzet jövőjét. Az összetartozás napjának is az egymás iránti felelősségből kell táplálkoznia.”

Változást szeretne a mentalitásban és a megye vezetésében Sorbán Attila, az EMNP Hargita megyei tanácselnök-jelöltje is. Mint rövid beszédében fogalmazott, „elég volt, hogy politikusaink pótcselekvésekkel próbálják elhitetni az emberekkel, hogy minden rendben, miközben átlagbérünk a legkisebb Romániában, falvaink elnéptelenednek, fiataljaink pedig külföldön keresik a megélhetést”. Szerinte - akárcsak a versenyszférában - csak a következetes munkának van eredménye, a pénzzel az utolsó fillérig el kell számolni, és a csapatmunka az egyedüli út a sikerhez.

A nemzeti összetartozás napja mint tanulási folyamat

Németh Zsolt szerint a nemzeti összetartozás napjának komoly jelentősége van. Az Országgyűlésben ugyanis ez egy tanulási folyamatot jelent: „tanuljuk, hogy mit jelent számunkra június 4.”. Mint fogalmazott, Trianont rokoníthatjuk az olyan nemzeti tragédiákkal, mint Mohács, Nagymajtény vagy Világos, „de egyvalami immár megkülönbözteti Trianont, amitől nem gyászként, hanem a nemzeti összetartozás napjaként vonul a köztudatba: olyan elemeit is tudjuk már ünnepelni, mint a kettős állampolgárság”. Véleménye szerint ennek hátterében egyre kézzelfoghatóbb erő rejtőzik, ez pedig a Kárpát-medencei magyarok nemzeti összetartozása, amellyel csak mi rendelkezünk, és amelyet Nyugat-Európa nem ért. „Mi nem olyanok vagyunk, mint a flamandok - minket ez összefog. Ott van ez az erő Dsidában, Ilyés Gyulában, Kodályban vagy Bartókban, és azért fontos ezt tudatosítani, mert ez egy nagy gazdagság, amire építenünk kell” - mondta Németh Zsolt, aki szerint amennyiben hagyjuk azt a gondolkodásmódot érvényesülni, miszerint a nemzeti összetartozás szétfejlődést jelent, „elindulunk a lejtőn”.

Budapest az egységet támogatja

Németh Zsolt az utóbbi időben egyre nagyobb méreteket öltő negatív kampányra mint pusztító energiára is kitért - mint fogalmazott, mindez rendkívüli mértékben lehangolja. Szerinte Tőkés László azáltal válik erőssé, hogy támadják. „A püspök ereje, hogy az EMNP-t életre tudta hívni, sokunknak reményt ad. Annak a kezdeményezésnek, amelynek szimbóluma a csillag, Tőkés László komoly garancia. Örüljünk, hogy ilyen védnöke lehet ennek a politikai erőnek, és próbáljunk bizalmat meríteni” - biztatott a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A hallgatóságból érkező egyik kérdésre válaszolva Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy a Néppárt által hirdetett új egységet a gyakorlati életben is sikerül megvalósítani. „A magyar kormány azt az álláspontot képviseli, hogy a határon túli magyarságban semmiképpen sem lehetünk egyik vagy másik párt szekértolói. Azokat a törekvéseket fogjuk támogatni, amelyek értéket jelentenek, és az egység irányába mutatnak” - fogalmazott az államtitkár, aki szerint mind a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar tagozatának ügyében, mind az arányos képviselet elvét felrúgó román választójogi törvény ügyében szükséges lenne, hogy a romániai magyar pártok egységes álláspontot alakítsanak ki.

Németh Zsolt hangsúlyozta, továbbra is úgy gondolja, hogy a magyaroknak a románokkal közös érdekeik vannak. „Bízom benne, hogy a választási kampány végén le fognak csillapodni a kedélyek, és elkezdhetjük az elmúlt hetekben megnyitott kérdések rendezését” - tette hozzá.

Az EMNP Csíkszéki Szervezete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!