ERDON Helyi hírek

2012.06.06. 12:23

Bemutatták a Bárka folyóiratot

Nagyvárad- Kedd délután az Ady Endre Emlékmúzeumban folytatódott a Várad kulturális folyóirat által szervezett Holnap Fest rendezvénysorozat. Ezúttal a békescsabai Bárka folyóiratot mutatták be.

Nagyvárad- Kedd délután az Ady Endre Emlékmúzeumban folytatódott a Várad kulturális folyóirat által szervezett Holnap Fest rendezvénysorozat. Ezúttal a békescsabai Bárka folyóiratot mutatták be.

 

Szokás szerint délután 5 órakor fotókiállítás nyílt, ezúttal a Gömöri Fotóklub tagjaként tevékenykedő Kovács Attila rimaszécsi fotóművész tizenhat alkotását lehetett megtekinteni, a tárlatnak a Nagyvárad fekete-fehéren címet adták.

18 órától Szűcs László költő, a Várad főszerkesztője beszélgetett a békescsabai Bárka című irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat képviselőivel: Elek Tibor főszerkesztővel, Darvasi Ferenccel, az online változat szerkesztőjével és Kiss László íróval, kritikussal. Többek közt elhangzott: más-más funkcióval bír a nyomtatott és az online változat, nehezebb az előbbire jellemző, hosszú évtizedeken keresztül kialakult hagyományt és presztízst megteremteni, és ugyanakkor pénz kérdése élővé tenni az internetes oldalt. Viszont a nyomtatott kulturális folyóiratokat nem nagyon veszik meg, inkább a könyvtárban olvassák ezeket. Óriási lehetőséget rejt magában a Facebook közösségi oldal, mint felhasználói felület, mivel sokkal közvetlenebb az író-olvasói kapcsolat. Büszkeséget, a költővé válás egy fokát jelentik a versblogok is, ezért egyre kevesebb e-mail és levél érkezik a szakfolyóirathoz.

Könyvek

Szó esett még arról is, hogy kortárs versantológiák azért még megjelennek, és új nemzedékek is feltűnnek, de inkább tematikus és regionális szinten, s sokszor aztán elvesznek a süllyesztőben. Főleg vidéken az irodalmi élet a folyóiratok vonzáskörében bonyolódik, például a Bárka is irodalmi műhelyként is működik. A szerkesztők kirajzanak a megyében, bekapcsolódnak különféle olyan eseményekbe, melyek könyvtárakban és színházakban zajlanak.

Elek Tibor ismertette a Bárka legfrissebb számának tartalmát- egyebek mellett interjú olvasható Markó Béla költő-politikussal, de megtalálható benne tömbösítve szépirodalmi, műhely, színház és figyelő rovat is-, majd a meghívottak részleteket olvastak fel saját könyveikből: Darvasi Ferenc az Elválik című novelláskötetéből, Kiss László pedig A térképnek háttal című kisprózájából, illetve Elek Tibor az Állítások és kérdések című kritika- és tanulmány gyűjteményét ajánlotta a jelenlevők figyelmébe.

Rockkoncert

A megjelentek megkapták Antal Sándor Ady és Várad című könyvének reprint kiadását, majd a Mülleráj alagsorában folytatódott az összejövetel, ahol a váradi Red Wine nevű rockbanda (Popovici Dóra- ének, Paskui Tamás- gitár, Bárány Sándor- gitár, Ghiţă Daniel- basszusgitár, Mészáros Imre- billentyűk, Trendler József- dob) koncertezett.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!