ERDON Helyi hírek

2012.06.05. 13:16

Barátságos néppárti találkozó a hajdúvárosban

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyszalontai szervezetének meghívására Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt szervezési igazgatójának kíséretében érkezett Nagyszalontára június 2-án.

Az Erdélyi Magyar Néppárt nagyszalontai szervezetének meghívására Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője Csomortányi Istvánnak, az Erdélyi Magyar Néppárt szervezési igazgatójának kíséretében érkezett Nagyszalontára június 2-án.

Szombat reggel a nagyszalontai Peter iskola bejáratánál Balogh János helyi EMNP-elnök és a néppárt képviselői fogadták a rangos vendéget. Balogh János köszöntése után Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt létjogosultságát hangsúlyozta. Mint kiemelte, az RMDSZ a rendszerváltás óta eltelt huszonkét év alatt nem teljesítette a magyarság azon jogos elvárásait, amelyek szerint a magyar közösség megtalálhatta volna számításait, azaz nem hozta meg az elvárt eredményeket, ami miatt a magyarság tömegesen hagyja el a szülőföldet. Elhangzott, a beígért észak-erdélyi autópályának is csak egy töredéke, alig több mint félszáz kilométer készült el. Nem lett eközben magyar autonómia sem, amely gazdasági, szellemi önállóságot biztosíthatott volna, és nincsen önálló állami egyetemünk sem.

Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő eközben az RMDSZ asszimilációs politikájára világított rá.

Mint elhangzott, hiába van a magyarságnak Bukarestben képviselete, ha az nem a magyarság önállóságáért harcol, illetve ha elfogadja azt, hogy a magyaroknak onnan Bukarestből mondják meg, mi a jó nekik. Ugyanakkor az is szóba került, hogy az RMDSZ-nek nem csupán az elkészített járdák mennyiségével kellene dicsekednie, inkább arra kellene összpontosítania, hogy hogyan lehet megakadályozni a tömeges elvándorlást, amely Nagyszalontát is sokezres veszteséggel érintette, s amely jelenség napjainkban is folyamatban van.

Deutsch Tamás, mint Tőkés László jó barátja és harcostársa európai parlamenti képviselőtársa érdemeit ecsetelte. Mint hangsúlyozta, Tőkés László soha nem arra törekedett, hogy a magyarságot megossza, hanem éppen annak az ellenkezőjéért harcol. „Legyen egy szilárd magyar autonómia, amely gazdaságilag, szellemileg felemel és jólétet eredményez” – hangzott el.

Az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!