ERDON Helyi hírek

2012.06.26. 12:20

Amerikai egyetemista tanít Nagyváradon

Idén nyáron is szervez intenzív angol nyelvtanfolyamot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat együttműködve az amerikai Learning Enterprises Alapítvánnyal.

Idén nyáron is szervez intenzív angol nyelvtanfolyamot a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat együttműködve az amerikai Learning Enterprises Alapítvánnyal.Június 24-én vette kezdetét a három hetes intenzív angol nyelvtanfolyam, amelyet Nagyváradon Neesha Tambe malajziai származású, de Kaliforniában élő harmadéves egyetemista tart. A délelőtti foglalkozásokat három csoportban tartják meg. Reggel 10-től a hét-nyolc évesekkel foglalkozik a fiatal tanár, 11.30-tól a 10-13 évesekkel és 13 órától a 14-18 évesekkel. Korcsoporttól függően különböző játékos, interaktív foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek. Énekeket, verseket, szójátékokat tanulnak, beszélgetnek, ezzel fejlesztve szókincsüket. Délutánonként a nagyobb gyerekek Neesha Tambeval közösen külön programokat szerveznek: városnézés, fagyizás stb. Szántó Ildikó a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi vezetője elmondta, hogy a Learning Enterprises Alapítvánnyal immár nyolc éve tartják a kapcsolatot. Az alapítvány programján belül neves amerikai egyetemekről választják ki az önkénteseket, akik a világ különböző országaiba utaznak, hogy angol nyelvet oktassanak.

Nyelvoktatás

Bihar megyébe nem csak Nagyváradra érkezett önkéntes, hiszen ugyanilyen nyelvtanfolyamot tartanak Érkeserűn, Micskén, Margittán, Székelyhídon és Érmihályfalván. E mellett Hargita megyében Székelyudvarhelyre és Csíkmadarasra utaztak önkéntes egyetemisták. Szántó Ildikótól megtudtuk azt is, hogy az első háromhetes periódus után (június 24-július 13.) az egyetemisták Nagyváradon egy háromnapos találkozó keretén belül megosztják tapasztalataikat és élményeiket, majd július 15-től-augusztus 3-ig egy újabb tanfolyamot tartanak Bihar megyében (Szalárd, Kiskereki, Ottomány, Szalonta, Diószeg, Bihar) és Szilágy megyében (Varsolc, Szilágysomlyó). Minden egyes településen egy befogadó családnál szállásolják el az egyetemistákat. Nagyváradon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntese Popa Kinga a program felelőse. Szántó Ildikó elmondta, hogy ez a lehetőség nem csak a helyi gyerekeknek nagyon hasznos, hanem a résztvevő önkénteseknek is, hiszen betekintést nyerhetnek a különböző kultúrákba, hagyományokba, családmodellekbe. A tanulás mellett a kicsiknek ez egy jó vakációs program, három hétig délelőttönként hasznosan tölthetik el az időt, és a különböző kultúrákról is többet megtudhatnak.

Az alapítvány munkája

A Learning Enterprises Alapítványt 1990-ben Tolnay Ádám magyar származású, Amerikában élő fiatal alapította. Másodéves egyetemista hallgatóként egy félévet Magyarországon töltött. Ott tartózkodása alatt rájött, hogy a posztkommunista országokban van igény az angol nyelv oktatására. Ezek hatására egy csereprogram ötletével tért vissza az Egyesült Államokba. Az első önkéntesek 1992-ben érkeztek Magyarországra. A csereprogram jól működött, Tolnay Ádám 1993-ban kiterjesztette a programot Románia nyugati részén levő településekre tíz önkéntessel, és 1994-ben Szlovákiába 15 önkéntessel. Az évek során a program tovább terjeszkedett, jelenleg a világ minden részén tartanak nyelvkurzusokat, többek között Panamában, Magyarországon, Szlovákiában, Törökországban, Lengyelországban, Romániában, Horvátországban, Mauritiuson, Mongóliában, Kínában és Thaiföldön.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!