ERDON Helyi hírek

2012.06.13. 16:23

"Aki a község fejlődését akarja, azzal együttműködök”

Bihar megye - A Bihar megyei RMDSZ 24 polgármesteri tisztséget szerzett meg, közöttük Szalacson is. A nagyközségben az a Horváth Béla lett az elöljáró, aki nem csak a megyében, de országosan is párját ritkítóan fiatalon lett polgármester.

Bihar megye - A Bihar megyei RMDSZ 24 polgármesteri tisztséget szerzett meg, közöttük Szalacson is. A nagyközségben az a Horváth Béla lett az elöljáró, aki nem csak a megyében, de országosan is párját ritkítóan fiatalon lett polgármester.

 

- Mutatkozzon be olvasóinknak.

- Szalacson születtem, helyben és Nagyváradon folytatott tanulmányaim után a megyeszékhelyen, a Pedagógiai Líceumban szereztem tanítói és óvodapedagógusi diplomát, majd közgazdasági képesítést, és oktatásügyi menedzsmentből mesteriztem.

- Bár még húszas éveiben jár, nem ismeretlen számára a politika világa. Hogyan „csöppent” bele?

- Tudomásom szerint én vagyok jelenleg a legfiatalabb polgármester. Négy éve volt egy 23 éves polgármester Székelyföldön, aki megszületett, iskolába járt, államvizsgázott és beült a székbe, most ezzel szemben nekem már van pár év munkatapasztalatom. Még egyetemistaként kezdtem szerepet vállalni a közéletben. Akkor a Nagyváradi Magyar Diákszövetségnek (NMD) lettem a tagja, évekig szakosztály elnöke voltam. Aztán, mint NMD-s és önkéntes, többször részt vettem már választási kampányokban, például az előző helyhatósági, majd parlamenti, illetve az EP-választási kampányban. 2010-től dolgoztam Cseke Attila RMDSZ-es szenátor nagyváradi irodájában, illetve a szervezet megyei központjában is.

- Milyen megfontolásból indult polgármesterjelöltnek?

- Ahogyan azt már a választások előtt is nyilatkoztam, valójában nem állt korábban szándékomban indulni a polgármesteri tisztségért, nem is gondoltam rá. Azonban, miután sokan megkerestek azzal, hogy szerintük én lennék a legalkalmasabb arra, hogy tovább vezessem a községet, megfogalmazódott a gondolat, és megszületett az elhatározás. Voltak, akik mintegy felrótták a hír hallatán, hogy túl fiatal és tapasztalatlan vagyok ehhez a feladathoz, de erre azt válaszolom, hogy már Nagyváradon is „felépítettem” egy életvitelt, és azt most felváltom arra, hogy szülőfalum hasznára legyek. A fiatalságot pedig valójában előnyként is el lehet könyvelni, hiszen szerintem olyan lendületet biztosít a munkához, amire szükség is van a célok megvalósításában.

- Szinte meg is fogalmazta a következő kérdést: melyek ezek a célok?

- Apropó, fiatalság, azt hiszem, a koromból adódóan sokkal fogékonyabb leszek a fiatalok problémáira. Vidéken, így Szalacs községben is probléma a lakosság elöregedése, a fiatalok elvándorlása, ami szorosan összefügg a megélhetési gondokkal – erre is meg kell próbálni megoldást találni. Ugyanakkor a még fiatalabbakat – gondolok itt az iskoláskorúakra – is össze kell kovácsolni, hogy ne csak a számítógép és a televízió, illetve a szórakozóhelyek jelentség számukra a mindennapokat, és ne ezekre alapozva tervezzék meg a jövőjüket. Ami a településeink egészét illeti, szeretném, ha Ottomány olyan helységgé válna, ami nem csak arról ismert az emberek előtt, hogy „ez az a falu, amin átmegyünk autóval Margitta / Érmihályfalva felé”, hanem fejlesztve és meglévő nevezetességeit ismertté téve megállásra is késztetné az átutazókat, Szalacs pedig az ugyan csak meglévő nevezetességei mellett (négylyukú híd, pincesor, tájház) megkapná azt a kisvárosi arculatot, ami ki is járna neki történelmi múltja okán. Mindezekre meg is van a lehetőség a 322-es pályázat által, amelyet az RMDSZ megyei szerepvállalásának köszönhetünk.

- Szalacs arról is „nevezetes”, hogy lakosai sokféle véleményt képviselnek. Tudnak-e majd együtt dolgozni?

- Az előválasztásokat megelőzően, majd a június 10-i választás előtt is úgy kampányoltam, hogy nem mások ellen, hanem magam mellett. A választás eredményét úgy értékelem, hogy az emberek megértették: az RMDSZ az egyetlen olyan szervezet, mely eddig is segítette őket, és ez a jövőben is így lesz. Például nem hittek azoknak a román pártoknak, melyek valójában csak négyévente, a választások közeledtére tanulnak meg magyarul, akkor gondolnak rájuk. Összefoglalva: aki a község fejlődését akarja elősegíteni, és ahhoz becsületes eszközöket használ, azzal kész vagyok együttműködni! És ez úton köszönöm meg mindazoknak, akik nyíltan bátran kiálltak mellettem, annak a közel 1200 embernek, akik bizalmat szavaztak és azoknak is, akik támogatták szavazatukkal a megyei RMDSZ-t, még ha az én személyem nem is volt megfelelő számukra.

- Hogyan értékeli a választások eredményeit általában?

- Szerintem a vidék a várakozáson felül teljesített. A probléma inkább Váraddal van, és mi ezt sajnos nem tudtuk pótolni pár száz szavazattal. Helyben nagy volt a részvétel, mindenki kötelességének érezte, hogy elmenjen szavazni, de ez azért történhetett meg, mert személyesen kerestük meg az embereket. A 13 tagú Helyi Tanácsban 10 RMDSZ-es, 1 független - de RMDSZ-szimpatizáns, és a visszaosztásnak köszönhetően 2 MPP-s tanácsos van. Voltak, akik elég ellenségesen viselkedtek velem, de engem nem a bosszú vezérel, bármit szeretnének előremozdítani jó szándékkal, én partner leszek benne.

- Van-e jelölt az alpolgármesteri tisztségre?

- Nekem nincs beleszólásom, a tanácsosokra van bízva. Van olyan, akivel szimpatizálok, de bárkit választanak, nekem vele kell együtt dolgoznom.

- A kampányban tapasztaltak alapján nem bánta-e meg, hogy indult a választásokon?

-Ez a kérdés minden nap megfogalmazódott bennem, hogy valóban megéri-e magamra haragítanom sok embert, holott sosem volt a falumban senkivel sem konfliktusom. De amibe belevágok, azt végigcsinálom, és úgy érzem, hogy minden szinten bizonyítanom kell.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!