ERDON Helyi hírek

2012.06.11. 11:31

A ministráns imádkozó ember

Nagyvárad- A ministráns imádkozó ember- hangsúlyozta Exc. Böcskei László megyés püspök vasárnap délután a Székesegyházban azon az ünnepélyes szentmisén, melynek keretében 23 ministránst avattak.

Nagyvárad- A ministráns imádkozó ember- hangsúlyozta Exc. Böcskei László megyés püspök vasárnap délután a Székesegyházban azon az ünnepélyes szentmisén, melynek keretében 23 ministránst avattak.

 

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye idén január és május között szervezett ministránsképző tanfolyamot. Huszonkilencen kezdték el a kurzust és 23-an fejezték be, gyermekek és fiatal felnőttek egyaránt, akiknek zöme már korábban is ministrált. Összesen 15 alkalommal találkoztak, és olyan téma köré csoportosították a beszélgetéseiket, mint például: mit kell tudni a liturgiáról, a szentmiséről és a szent cselekményekről, a hitigazságról és a hittan alapdolgairól, mit hisznek és kiben?

Hivatalosan egy különleges szertartáson avatták őket ministránssá, vasárnap délután a nagyváradi Székesegyházban. Bevezetőjében Exc. Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: a zsoltáros szavai reménységre indítanak bennünket, amennyiben tudunk az Úrra figyelni, életünk fontos pillanatait vele együtt közelítjük meg, de ugyanúgy őt kérjük és fogadjuk el életünk egyszerű hétköznapjaiban is. Így az ember soha sem mondhatja egyedülálló lénynek magát, hiszen Istennél mindig erőre találunk. A szolgálat, melyet a ministránsok az oltár körül végeznek a II. Vatikáni Zsinat szerint evangelizálás, hithirdetés és tanúságtétel, az avatás pedig a szolgálatukat emeli ki a hívek közössége előtt, mely az Úrért történik, ezért a legszebb és legnemesebb cselekedet.

Főpásztori tanácsok

Az evangéliumi részlet Szent Márk könyvéből szólt. Ezután Vakon Zsolt ifjúsági lelkész kiemelte azt, hogy a tanfolyam résztvevői ismerik a szentmise imádságait, tudják, hogy kell a bort és a vizet az oltárhoz vinni, és buzgóságukra jellemző, hogy gyakran ajánlottak fel szentáldozatot. Válaszában Exc. Böcskei László arra hívta fel a jelöltek figyelmét: a fiúk példaképei kell legyenek, nem csupán a templomban, hanem az utcán, az iskolában és az otthonukban is, ki kell tűnjenek szorgalmukkal, ügyességükkel, segítőkészségükkel, tisztelettudó viselkedésükkel és engedelmességükkel. Ezt követően Vakon Zsolt mutatta be egyenként, név szerint is a ministránsokat a főpásztornak, akik szándékuk komolyságának kifejezéseképpen megérinthették az eszközként használt kancsót és csengőt, illetve egy-egy keresztet kaptak ajándékba.

Szentbeszédében az egyházmegye vezetője azt tanácsolta a ministránsoknak: viselkedésükkel legyenek hűséges barátai Krisztusnak, engedjék, hogy az Úr felkarolja őket a mindennapokban is, nem feledkezve meg arról, hogy a vele való társalgás leghatékonyabb és legegyszerűbb módszere az ima, és ügyeljenek arra is, hogy olyan közösséget alkossanak, mely nemcsak a külsőségekre koncentrál, hanem a tagjai egy csapatként figyelnek egymásra az Úr szolgálatában.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!