ERDON Helyi hírek

2012.05.04. 10:22

Vércukorszint mérés és biciklizés

Egy egészségesebb életért jelszóval ingyenes vércukorszint mérés zajlott a csütörtökön a váradi, 1. sz. Integrációs Nevelési Központban. Az ide járó gyerekek tandemezhettek, illetve triciklizhettek is.

Egy egészségesebb életért jelszóval ingyenes vércukorszint mérés zajlott a csütörtökön a váradi, 1. sz. Integrációs Nevelési Központban. Az ide járó gyerekek tandemezhettek, illetve triciklizhettek is.

 

A rendezvényt a Romániai Máltai Segélyszolgálat nagyváradi filiáléja szervezte, s délig a tanintézet több mint hetven alkalmazottjának a vércukrát mérték meg. Bruncsák Gyöngyi, a nagyváradi szervezet elnöke elmondta: fontosnak találja ismertebbé tenni a nagyváradi szervezetet, s mivel ő maga egészségügyi asszisztens, tehát megvan a szakmai képzettsége, úgy gondolta, fontos lenne egy ilyen egészségügyi programot szervezni a nagyváradiak részére. Ezúttal a Caritas Catolica segélyszervezettől kaptak segédanyagokat, a tesztereket pedig a segélyszolgálat vásárolta meg, s további támogatásra vonatkozó ígéretet kaptak Cseke Attila szenátortól is. Amint Bruncsák Gyöngyi hozzátette, az akció ezt követően az Egészséges Váradért programjain belül zajlik majd.

Kerékpározás

A délelőtt folyamán egyébként Cseke Attila szenátor és polgármester jelölt, valamint Ritli László Csongor jogász és helyi tanácsos jelölt is megmérette a vércukorszintjét. „Ez az akció fiataloknak és időseknek egyaránt szól, mert a kezeletlen cukorbetegség súlyos szövődményeket okozhat, és sok embernek nincs kedve, vagy ideje reggel éhgyomorra elvégezni a vizsgálatot” - mondta a nagyváradi szervezet elnöke. Mint megtudtuk, az akció során különféle intézményeket, tanintézeteket látogatnak majd meg.

Ezzel párhuzamosan, szintén a nagyváradi filiálé szervezésében, s a váradi Bikeservice.ro közreműködésével az iskola udvarán biciklizés zajlott: a szervezők egy tandemet, valamint egy Green Machine típusú biciklit hoztak és segítettek a gyerekeknek kerékpározni. Amint Vas Klein Zsolt országos kerékpárbíró elmondta, úgy véli, az akció hasznos volt, hiszen sok gyerek valószínűleg most először ült biciklin és mindegyikük nagyon élvezte. Elismerően nyilatkozott az akcióról Silaghi Ioan, az iskola sporttanára is, aki szerint a sérült gyerekek számára nagyon fontosak az ilyen, mozgásra irányuló tevékenységek.

Neumann Andrea

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!