ERDON Helyi hírek

2012.05.20. 16:43

Velencei festők munkái

Két velencei festőművész, Marcello és Paolo Leoncini műveiből nyílt kiállítás péntek délután, a Körösvidéki Múzeumban, a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából.

Két velencei festőművész, Marcello és Paolo Leoncini műveiből nyílt kiállítás péntek délután, a Körösvidéki Múzeumban, a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából.

 

Aurel Chiriac múzeumigazgató szólt elsőként a tárlatnyitón, melyen Böcskei László római katolikus püspök, Virgil Bercea görög-katolikus püspök, a Nagyváradi Egyetem több munkatársa, Váradon élő olaszországi vállalkozók, valamint Maurizio Passerotti, Románia trentinói román tiszteletbeli konzulja is jelen volt. A rendezvény a Körösvidéki Múzeum Napjai keretein belül, s egyúttal a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából zajlott, a múzeum, valamint a római katolikus püspökség szervezésében. Miután köszöntötte az egybegyülteket, a múzeum igazgatója néhány szóban ismertette a főbb tudnivalókat a két művészről. A kiállításmegnyitóra Paolo Leoncini, valamint testvére, Francesco Leoncini jött el. Édesapuk, Marcello Leoncini 1990-ben hunyt el.

Visszavonult

Ezt követően Ioan Moldovan, a Familia folyóirat igazgatója is ismertette a két művész, apa és fia munkásságát. Marcello Leoncini a 20-as években végezte el a sulmonai művészeti egyetemet, s 1929-től Velencében alkotott. 1947-ben szervezte meg első egyéni kiállítását, ebben az időszakban több elsimerésben is részesült. Két-három évvel később, csalódva a különféle érdekcsoportok által irányított velencei művészeti közegben visszavonult, s negyven éven át nem hallatott magáról. De mind ez idő alatt csendben, mindenféle elismertség nélkül folytatta munkáját, melyben egyre inkább érvényesült az 50-es évek kubizmusa.

Fia, Paolo szintén bensőséges magányban fest, s ezzel práhuzamosan irodalomban szerez diplomát, s hermeneutikai munkái jelennek meg. Festményeiben a "gondolat és a látható világ között titkos kapcsolatot jeleníti meg".

Ember és természet

Az utóbbi évek során az apa és a fiú munkáiból több közös kiállítás nyílt mind Olaszországban, mint az ország határain túl. A péneki megnyitón Paolo önmagáról is vallott. Mint mondta, tízéves kora óta fest, s míg kezdetben a vonalak között feszültséget igyekezett munkáiban megjeleníteni, később újra felfedezte a színeket, s munkáiban az ember és természet közötti kapcsolatra összpontosít.

A Két velencei festő Váradon elnevezésű kiállítás május 23-ig tekinthető meg a Körösvidéki Múzeumban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!