ERDON Helyi hírek

2012.05.01. 16:45

Több ezren strandoltak

Nagyvárad - Már kedden kora reggel sorban álltak az emberek az őssi strand bejárata előtt. Kezdetben ugyan nem volt tumultus, azonban a strand vezetői hat-hétezer látogatóra számítottak ezen a napon.

Nagyvárad - Már kedden kora reggel sorban álltak az emberek az őssi strand bejárata előtt. Kezdetben ugyan nem volt tumultus, azonban a strand vezetői hat-hétezer látogatóra számítottak ezen a napon.

 

Egy nappal korábban mintegy ezerháromszázan mentek ki a strandra, ez átlagosnak számít, tudtuk meg Onciu Eugentől, a strand ügyvezetőjétől. Mindent összevetve azonban az elmúlt napok folyamán többen jöttek, mint más években – a jó idő mellett talán azért is, mert a városi strand egyelőre nem nyitott meg. Ma pedig, május elsején különösen sokan látogattak el az őssi strandra. A hosszú sor miatt a strand vezetősége a reggel tíz óra körül két pénztárt megnyitásáról döntött.

Felváltva cserélik

Mindent összevetve viszonylag rendezett körülmények között strandolhatnak a váradiak. Vannak árnyékot adó fák is – bár a legtöbben inkább a tűző napot választják. Mint láttuk, a két mélyebb vizű medence közül az egyikben érzékelhetően tisztább volt a víz, mint a másikban, s a többség itt fürdőzik. Ezekben a medencékben felváltva cserélik a vizet, kétnaponta (azaz minden nap egy medencében), a három működő kismedencében pedig naponta, mondta a strand ügyvezetője. Az öltözők délelőtt elfogadható állapotban voltak, a mosdók úgyszintén – a tapasztalat szerint azonban utóbbiak tekintetében délutánig rendszerint változik a helyzet, sajnos a mosdók civilizált használata még mindig nem jellemző, s ahogy észrevettük, ezeket nem is tisztítják elég rendszerességgel.

Nem tartják be

Váltottunk néhány szót Iuliana Hadade asszisztensnővel is, aki elmondta: szombat óta, amikor megnyílt a strand, egy hölgy eszméletét vesztette - mint kiderült, aznap nem evett semmit, s valószínűleg emiatt lett rosszul. Igazán súlyos esetek nem voltak, a leggyakoribb probléma pedig az, hogy az embereknek a napsütésben megfájdul a fejük. Megjegyezte: elég gyakori, hogy az emberek felelőtlenül napoznak, s olykor a gyerekek esetében sem vigyáznak, hogy megelőzzék a leégést. „Volt, hogy felajánlottam a szülőnek, hogy adok én naptejet, csak kenje be a gyereket. Tudom, hogy a szülők mindig a legjobbat akarják a gyereknek, de olykor akaratukon kívül, nemtudásból is árthatnak nekik” - tette hozzá. Azt is megtudtuk: bár táblák is hirdetik, a strandolók gyakorta nem tartják be a harminc perces maximális ajánlott fürdőzési időt, s emiatt is rosszul lehetnek.

Árak

Amint Onciu Eugen elmondta, az utóbbi hónapok során kicseréltek csaknem 200 méternyi meleg vizes vezetéket, megjavították a zuhanyozókat, a kereskedelmi egységeket pedig egy helyre sűrítették – ezáltal felszabadult mintegy egy hektárnyi zöld terület. Jelenleg néhány kereskedelmi egység sorakozik egymás mellett, itt többféle enni- és innivalót árulnak. A mititei darabja például két lej, egy nyársonsültért 5-6 lejt kell fizetni, egy adag szalmakrumpli szintén két lejbe kerül. Hét lejt kérnek egy sült csirkecombért, a csirkeszárny darabja pedig két lejt kóstál. Lehet még különféle sültkolbászt is kapni, darabját 3-7 lej közötti áron, s lángost, valamint palacsintát is 1,5 – 2 lejért. A félliteres üdítők 4 lejbe kerülnek, a kimért sörből pedig egy pohár 2 – 3,5 lejbe kerül, márkájától függően.

A jegyek, illetve a bérletek ára nagyjából változatlan, egyedül a felnőtteknek szól havi bérlet drágult tíz lejjel, jelenleg 78 lejbe kerül. A felnőtteknek való jegyért 9, a gyerekeknek, diákoknak szólókért 4 lejt kell fizetni, a gyerekeknek való bérlet ára pedig 38 lej.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!